

Autor: Pavel Frček
20.06.2024
Ako vyrobiť med
Med, lahodná a zdravá potravina, ktorá sa používa ako prírodné sladidlo a nielen to. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Je výborným pomocníkom napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Proces výroby medu si však vyžaduje starostlivosť, znalosti a pochopenie prírodných cyklov. Kým sa teda dostane na Váš stôl, čaká ho dlhá cesta.
Umiestnenie
Kľúčom k úspešnej produkcii medu je výber vhodného miesta na umiestnenie úľov. Prostredie by sa malo vyberať podľa dostupnosti kvetov, mimo priemyselného znečistenia a pesticídov. Správne umiestnenie ovplyvňuje chuť a kvalitu.
Proces výroby medu
Na začiatku sú usilovné včielky, ktoré prinášajú do úľov nektár zozbieraný z kvetov alebo medovicu, sladkú šťavu produkovanú drobným hmyzom. Tieto šťavy sa potom obohacujú vlastnými enzýmami a ukladajú do vrecúšok, v ktorých sa prepravujú do svojho domova. Tu nektár preberajú iné včielky a ukladajú ho do plástov. Potom sa začne proces vytvárania včelieho medu. V dôsledku vysokej teploty v úli sa z nektáru odparuje voda, ktorú včely vynášajú z úľa pomocou prúdu, ktorý vzniká mávaním ich krídel. Keď med dosiahne požadovanú konzistenciu (obsahuje približne 18 % vody), včely ho zakonzervujú voskovým viečkom. Takto je chránený a pripravený na vytočenie.
Zber a spracovanie medu
Kľúčovým momentom je zber medu, ktorý si vyžaduje opatrné zaobchádzanie s úľmi a rámikmi. Včelár odstráni plásty, ktoré potom odvíja vidličkou. Následne sa plásty vložia do medometu, ktorý odstredivou silou vytiahne med z plástov. Med potom tečie do spodného kohútika, kde sa prelieva a filtruje od nečistôt pomocou dvojitého sita do vopred pripravených čistých nádob.
Skladovanie medu
Med skladujte starostlivo zabalený, aby sa zabránilo prístupu vlhkosti. Vyšší obsah vody by mohol spôsobiť kvasenie. Med by mal byť uložený v suchej a tmavej miestnosti s maximálnou teplotou 18 °C. Tým sa predĺži trvanlivosť bez straty kvality.
Testovanie a kontrola kvality
Kvalita medu je pre včelárov a spotrebiteľov kľúčovou vlastnosťou. Preto je dôležité pravidelne ho testovať na čistotu, obsah peľu a ďalšie parametre. Kvalitný med spĺňa prísne normy a je označený príslušnými certifikátmi.
Med - vitamíny a zdravotné výhody
Med je nielen chutným sladidlom, ale aj zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok. Obsahuje širokú škálu vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu C, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému. Konzumácia medu podporuje hojenie rán a zlepšuje činnosť svalov a srdca. Vitamíny a minerály obsiahnuté v mede môžu tiež pomôcť udržať zdravú pokožku, vlasy a nechty.
Výroba medu je fascinujúci proces. Hoci moderné technológie uľahčili včelárom prácu, základom tohto podnikania zostáva starostlivá starostlivosť o včely. Tá sa však vypláca, pretože výsledkom je vysokokvalitný med.
Ďalšie články

16.05.2025
Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?
Prečítať článok
15.05.2025
Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších
O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.
Prečítať článok
14.05.2025
Druhy dojenia a typy dojární
Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.
Prečítať článok