SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI SME KAPACITU SKLADU A EXPEDÍCIE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA TOVAR SKLADOM EXPEDUJEME DO 48 HODÍN.

Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

28.05.2024

Ako si vyrobiť vlastný kozí a ovčí syr

V predchádzajúcom článku s názvom „Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?“ sme písali o tom, že cena kozích a ovčích syrov je daňou za ich nesporné výhody. Ak ste však chovateľom oviec alebo kôz, nemusíte sa touto otázkou zaoberať. Máte jedinečnú možnosť vyrobiť si vlastný syr, po ktorom sa doma v okamihu zapráši. Ako vyrobiť domáci syr z mlieka?

Výber mlieka

Výroba syra nemusí byť zložitá. Podobne ako pri výrobe ovčieho syra, aj pri výrobe kozieho syra je potrebné vybrať správne mlieko, ktoré by malo byť čerstvé a bez prímesí. Počítajte s tým, že z 8 litrov ovčieho alebo kozieho mlieka sa vyrobí 1 kg syra.


Pasterizácia

Tento krok pri výrobe domáceho syra spočíva v ošetrení mlieka, aby sa odstránili mikroorganizmy. Existujú však aj nepasterizované syry, ako napríklad parmezán, so špecifickou charakteristickou chuťou.


Na ohrev mlieka sa používa špeciálny pasterizátor, ale v prípade núdze postačí aj veľký kuchynský hrniec. Mlieko zohrejte na konštantnú teplotu 72 °C - dávajte pozor, aby sa mlieko nezovrelo. Potom nechajte hrniec s mliekom stáť asi pol hodiny a ochlaďte ho na 33 - 34 °C - skontrolujte teplomerom.

Mliečne kultúry a strúhadlo na syr

Jedným z rozhodujúcich krokov je pridanie mezofilnej kultúry, ktorá ovplyvňuje konečné zrenie a konzistenciu potraviny. Mliečnu kultúru nechajte pôsobiť ešte aspoň 30 minút.


Keď sa prospešné baktérie rozmnožia, vložte do polotovaru primerané množstvo syridla. Proces syrenia, inými slovami, zrážanie mliečnej bielkoviny, povedie k hustejšej štruktúre.

Tvorba

Vzniknutý tvaroh premiešajte, ak je to možné, pomocou syrovej harfy, alebo ho nakrájajte a nechajte odkvapkať. Keď sa prebytočná srvátka oddelí a zostane len tuhá syrenina, prichádzajú na rad formy. Tu získava syr svoj konečný tvar, ktorý ovplyvňuje aj proces zrenia.

Solenie a zrenie

Výsledný syr sa solí, aby získal správnu chuť a zároveň sa zachoval. Solí sa povrchovo alebo v slanom náleve.


Teraz už záleží na Vašom uvážení. Ak chcete čerstvý kozí a ovčí syr, máte prakticky hotovo a stačí ho len správne uskladniť. Na tvrdý kozí a ovčí syr si budete musieť chvíľu počkať, pretože jeho zrenie trvá mnoho mesiacov a vyžaduje si optimálnu teplotu a vlhkosť.

A syr je na svete

Veríme, že budete s výsledkom spokojní, a to tak v prípade mäkkých, ako aj tvrdých syrov. Zároveň budete mať dobrý pocit z toho, že ste mali možnosť ovplyvniť každý malý krok v procese výroby syra.

Ďalšie články

Ako vybrať automatické dvere do kurína

24.06.2024

Ako vybrať automatické dvere do kurína

Automatické dvere do kurína sú skvelým spôsobom, ako si uľahčiť starostlivosť o Vaše sliepky a zároveň zvýšiť bezpečnosť ich domova. Na trhu je však veľa možností, takže správny výber môže byť zložitý. Ak ste sa teda rozhodli zaobstarať si elektrické dvierka a neviete, ktoré si vybrať, čítajte ďalej.


Prečítať článok
Ako vyrobiť med

20.06.2024

Ako vyrobiť med

Med, lahodná a zdravá potravina, ktorá sa používa ako prírodné sladidlo a nielen to. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Je výborným pomocníkom napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Proces výroby medu si však vyžaduje starostlivosť, znalosti a pochopenie prírodných cyklov. Kým sa teda dostane na Váš stôl, čaká ho dlhá cesta.


Prečítať článok
Koľko sliepok pripadá na jedného kohúta?

19.06.2024

Koľko sliepok pripadá na jedného kohúta?

V chove hydiny sa často stretávame s otázkou pomeru medzi kohútmi a sliepkami. Je to veľmi dôležitý faktor pre úspešné a efektívne správanie sliepok. Odpoveď však nie je taká jednoznačná. V tomto článku sa dozviete, aké aspekty ovplyvňujú prítomnosť kohúta a čo by ste mali zvážiť pred tým, ako si ho do kurína priveziete.

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích