Autor: Luboš Burda
11.01.2024
Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?
O benefitoch ovčieho a kozieho syra koluje mnoho chýrov. Zodpovedá však ich cena skutočnej pridanej hodnote? V tomto článku sa dozviete nielen túto skutočnosť, ale aj tipy, ako používať tradičné pochúťky z mlieka.
Chuť
Ovčie a kozie syry vynikajú svojou unikátnou a nápaditou chuťou. Výslednú arómu ovplyvňuje najmä spôsob a čas skladovania - kým naše "klenoty", parenica a oštiepok, bývajú vďaka slanému nálevu a zaúdeniu slanšie, francúzsky rokfort má typický nádych ovocia a orechov. Talianska pochúťka pecorino, vyrábaná v Toskánsku alebo na Sicílii, prináša gastronomický zážitok podobný parmezánu - výrazne pikantnú príchuť a konzistenciu vhodnú na strúhanie. U kozích syrov je nespornou výhodou, že sa dajú konzumovať vo všetkých štádiách zrelosti. Na svoje si prídu milovníci jemnejších aj pikantnejších druhov syrov.
Nutričné hodnoty
"Mňam, týmto čítaním ste navnadili moje chuťové poháriky, bude veľmi ťažké odolať. Vyzerá to veľmi lákavo, ale... myslím si, že ovčie a kozie syry sú dosť tučné..."
Je pravda, že obaja zástupcovia spadajú skôr medzi tučnejšie syry. Avšak tuky obsiahnuté v ovčom a kozom mlieku sú hodnotnejšie ako u mlieka kravského a tiež ľahko stráviteľné. Aj preto predstavujú dôležitú zložku výživového príjmu. Tu sa však výhody nekončia - kozí syr totiž obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov a vysokohodnotných bielkovín. Ovčie mlieko a produkty z neho vyrobené sú dokonca trikrát bohatšie na srvátkové proteíny než tie kravské! Pravidelná konzumácia kozieho syra preukázateľne vedie k eliminácii nervových porúch a stresu a podporuje tráviaci systém. Oproti tomu ovčí syr by nemal v menších množstvách spôsobovať problémy ani ľuďom s laktózovou intoleranciou, ktorí sa tak nutne nemusia ochudobniť o jeho prednosti.
Tipy na recepty z ovčieho a kozieho syra
Milovníci stredomorskej kuchyne zbystrili, prichádza totiž nie len ich chvíľa. Ovčie aj kozie syry majú v gastronómii široké uplatnenie, či už ako jedna zo základných zložiek jedál, alebo ako dochucovadlo.
Šalát s červenou repou a kozím syrom je jednoduchý pokrm, ktorý zachutí aj zarytým milovníkom mäsa. Skúsiť môžete aj francúzsky slaný koláč quiche, kde namiesto čedaru použijete práve kozí syr.
Grilovaný ovčí oštiepok je veľmi nebezpečný na konzumáciu. Je totiž vysoko návykový a v kombinácii s brusnicovou omáčkou spôsobí slasť, o ktorú sa už nebudete chcieť ochudobniť. Talianske pecorino si síce negrilujete, môžete ním však ochutiť penne so sušenými paradajkami alebo špagety alla carbonara - u nich sa ale radšej vyhnite smotane, aby ste Talianov neurazili.
Za veľa peňazí ešte viac muziky
Dáte nám za pravdu, keď povieme, že vyššia cena ovčích a kozích syrov stále zodpovedá ich prednostiam? Pri čerstvých druhoch sa oplatí sledovať zľavové akcie, zatiaľ čo tie trvanlivejšie, ako je Pecorino Romano, využijete opakovane a v konečnom dôsledku sa suma rozráta. Tak os chuťou do sveta ovčích a kozích syrov!
Ďalšie články
19.11.2024
Ako pripraviť králiky na zimu?
Hoci sú králiky pomerne odolné zvieratá, zima prináša určité výzvy pre králiky aj pre nás, ich chovateľov. Aby zimu prežili v zdraví a pohode, je dôležité pripraviť im vhodné prostredie a vyhnúť sa tomu, čo králikom prekáža. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa starať o králika a ako by mala takáto príprava na zimu alebo starostlivosť v chladnom počasí vyzerať.
15.11.2024
Môže pes kosti?
Určite ste už niekedy počuli o tom, že psy by nemali konzumovať kosti. Na druhú stranu, niektorí ľudia veria, že kosti psom nijako neškodia. Pravda je niekde uprostred, preto sa poďme spoločne pozrieť na to, aké kosti môžu psy bezpečne konzumovať.
13.11.2024
Ako chrániť psie labky v zime?
Zimné radovánky milujú nielen deti, ale aj naši štvornohí priatelia. Chladné a mrazivé počasie však zároveň prináša nepríjemnosti, ktoré sa týkajú aj psích labiek. Starostlivosť o ne je preto nevyhnutnou súčasťou týchto mrazivých dní. Sneh, posypová soľ a teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť nemalé ťažkosti, ako je podráždenie, praskanie alebo bolestivosť. Ako teda v zime psie labky čo najlepšie chrániť?
Prečítať článok