Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?

Autor:

11.01.2024

Sú ovčie a kozie syry naozaj také dobré, ako sa o nich hovorí?

O benefitoch ovčieho a kozieho syra koluje mnoho chýrov. Zodpovedá však ich cena skutočnej pridanej hodnote? V tomto článku sa dozviete nielen túto skutočnosť, ale aj tipy, ako používať tradičné pochúťky z mlieka.

Chuť

Ovčie a kozie syry vynikajú svojou unikátnou a nápaditou chuťou. Výslednú arómu ovplyvňuje najmä spôsob a čas skladovania - kým naše "klenoty", parenica a oštiepok, bývajú vďaka slanému nálevu a zaúdeniu slanšie, francúzsky rokfort má typický nádych ovocia a orechov. Talianska pochúťka pecorino, vyrábaná v Toskánsku alebo na Sicílii, prináša gastronomický zážitok podobný parmezánu - výrazne pikantnú príchuť a konzistenciu vhodnú na strúhanie. U kozích syrov je nespornou výhodou, že sa dajú konzumovať vo všetkých štádiách zrelosti. Na svoje si prídu milovníci jemnejších aj pikantnejších druhov syrov.

Nutričné hodnoty

"Mňam, týmto čítaním ste navnadili moje chuťové poháriky, bude veľmi ťažké odolať. Vyzerá to veľmi lákavo, ale... myslím si, že ovčie a kozie syry sú dosť tučné..."


Je pravda, že obaja zástupcovia spadajú skôr medzi tučnejšie syry. Avšak tuky obsiahnuté v ovčom a kozom mlieku sú hodnotnejšie ako u mlieka kravského a tiež ľahko stráviteľné. Aj preto predstavujú dôležitú zložku výživového príjmu. Tu sa však výhody nekončia - kozí syr totiž obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov a vysokohodnotných bielkovín. Ovčie mlieko a produkty z neho vyrobené sú dokonca trikrát bohatšie na srvátkové proteíny než tie kravské! Pravidelná konzumácia kozieho syra preukázateľne vedie k eliminácii nervových porúch a stresu a podporuje tráviaci systém. Oproti tomu ovčí syr by nemal v menších množstvách spôsobovať problémy ani ľuďom s laktózovou intoleranciou, ktorí sa tak nutne nemusia ochudobniť o jeho prednosti.

Tipy na recepty z ovčieho a kozieho syra

Milovníci stredomorskej kuchyne zbystrili, prichádza totiž nie len ich chvíľa. Ovčie aj kozie syry majú v gastronómii široké uplatnenie, či už ako jedna zo základných zložiek jedál, alebo ako dochucovadlo.


Šalát s červenou repou a kozím syrom je jednoduchý pokrm, ktorý zachutí aj zarytým milovníkom mäsa. Skúsiť môžete aj francúzsky slaný koláč quiche, kde namiesto čedaru použijete práve kozí syr.


Grilovaný ovčí oštiepok je veľmi nebezpečný na konzumáciu. Je totiž vysoko návykový a v kombinácii s brusnicovou omáčkou spôsobí slasť, o ktorú sa už nebudete chcieť ochudobniť. Talianske pecorino si síce negrilujete, môžete ním však ochutiť penne so sušenými paradajkami alebo špagety alla carbonara - u nich sa ale radšej vyhnite smotane, aby ste Talianov neurazili.

Za veľa peňazí ešte viac muziky

Dáte nám za pravdu, keď povieme, že vyššia cena ovčích a kozích syrov stále zodpovedá ich prednostiam? Pri čerstvých druhoch sa oplatí sledovať zľavové akcie, zatiaľ čo tie trvanlivejšie, ako je Pecorino Romano, využijete opakovane a v konečnom dôsledku sa suma rozráta. Tak os chuťou do sveta ovčích a kozích syrov!

Ďalšie články

Skleník vs. fóliovník: Aký je medzi nimi rozdiel?

26.09.2025

Skleník vs. fóliovník: Aký je medzi nimi rozdiel?

Vo svete záhradkárčenia predstavujú skleníky a fóliovníky praktických pomocníkov, ktorí nám umožňujú pestovať rastliny aj mimo bežnej sezóny. Oba typy slúžia ako ochrana pred nepriaznivým počasím a vytvárajú vhodnejšie podmienky pre rast. Na prvý pohľad sa môžu zdať podobné, ale každý z nich má svoje výhody aj špecifiká. Poďme si ich predstaviť podrobnejšie.

Prečítať článok
Ako správne vybrať búdu pre psa?

26.09.2025

Ako správne vybrať búdu pre psa?

Búda je pre psa viac než len úkryt – je to jeho osobný priestor, kde sa cíti bezpečne, odpočíva a naberá sily. Správne zvolená búda pomáha znižovať stres, podporuje psychickú pohodu a chráni psa pred nepriaznivým počasím. Ako ale vybrať tú pravú? Na čo si dať pozor pri výbere veľkosti, materiálu a umiestnenia? V dnešnom článku vám s tým poradíme.

Prečítať článok
Ako sliepkam zvýšiť znášku v zime

25.09.2025

Ako sliepkam zvýšiť znášku v zime

Zima je pre sliepky náročným obdobím. Krátke dni, nízke teploty a obmedzený prístup k prirodzenej potrave sa okamžite odrážajú na ich produkcii vajec. Nie je preto nič nezvyčajné, že znáška v zimných mesiacoch spomalí alebo úplne prestane. Dobrou správou je, že ako chovateľ môžete niekoľkými jednoduchými opatreniami výrazne zlepšiť znášku aj v chladnom období.

Prečítať článok