Čo je to zaváranie?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.09.2024

Čo je to zaváranie?

Zaváranie je stará dobrá technika, ktorú využívali už naše babky a prababky. Ide o jednoduchý spôsob, ako uchovať čerstvé ovocie, zeleninu a ďalšie potraviny tak, aby vydržali dlho chutné a plné vitamínov. A ako zavariť jedlo? Stačí ho zohriať na vysokú teplotu, zničiť nežiaduce baktérie a potom len uzavrieť do pohárov. A voilà – vaše vlastné domáce dobroty sú pripravené!

Na čo je dobré zaváranie?

Skvelý spôsob, ako si poradiť s nadbytkom úrody. Záhradka často ponúka viac plodov, než zvládneme zjesť, a tak je ideálne pustiť sa do sterilizácie zeleniny a ovocia a užívať si tak ich chuť po celý rok. Navyše to šetrí miesto v mrazničke. 


Môžeme si tiež vytvoriť vlastné chute a recepty, ktoré v obchode nenájdeme. Domáce marmelády, sterilizovaná zelenina, ako sú nakladané papriky alebo čalamády, môžu byť presne podľa našich predstáv. A čo je lepšie ako ochutnať vlastné výtvory, ktoré obsahujú presne to, čo sme si sami vybrali?


Zaváranie tiež šetrí čas a financie. Mať po ruke hotové základy na polievky, omáčky alebo kompóty znamená, že varenie bude rýchlejšie a jednoduchšie. Stačí siahnuť do špajze a máme hneď časť jedla hotovú, bez potreby utekať do obchodu.

Čo všetko môžeme zavariť?

Zavariť môžeme naozaj takmer čokoľvek. Tradičné zaváraniny ako marmelády z jahôd, malín či sliviek, a nakladané uhorky alebo červenú repu pozná každý. Ale čo takto skúsiť domáci kečup z paradajok, sladkokyslú cibuľovú marmeládu k burgerom alebo pikantné čatní z jabĺk a cibule? Skvele sa hodia aj zavárané huby či bylinkové pestá. Možností je veľa, stačí sa nechať inšpirovať tým, čo máme radi!

Ako zavárať?

Každý zo spôsobov, ako na zaváranie jedla do pohárov, má svoje čaro, stačí si vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

 

Zavárací hrniec je ideálny na jednoduché a efektívne zaváranie vo vodnom kúpeli, kde poháre s potravinami varíte vo vode. Rúra je vhodná pre niektoré druhy zavárania, napríklad bylinky. Umývačka je ideálna na dôkladnú sterilizáciu pohárov, hoci v nej bežne nezavárate. Mikrovlnka vám pomôže s rýchlym zaváraním malých porcií a prípravou omáčok.

Ako zaváraniny skladovať?

Poháre by mali byť uložené na tmavom, suchom a chladnom mieste, ako je špajza alebo pivnica. Tiež je dôležité čas od času skontrolovať, či sú poháre dobre uzavreté a či sa dnu nedostáva vzduch. Akonáhle raz pohár otvoríte, skladujte ho v chladničke a spotrebujte čo najskôr, aby si vaše dobroty udržali svoju skvelú chuť.

Ďalšie články

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

16.05.2025

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?

Prečítať článok
Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

15.05.2025

Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.

Prečítať článok
Druhy dojenia a typy dojární

14.05.2025

Druhy dojenia a typy dojární

Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.

Prečítať článok