Ako na zber a spracovanie úrody?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.10.2024

Ako na zber a spracovanie úrody?

Jeseň je tu a s ňou aj čas zberu a následného spracovania našej bohatej úrody. Aby bola zabezpečená maximálna kvalita a trvanlivosť plodov našej záhrady, je potrebné všetko správne naplánovať a venovať pozornosť správnym technikám. Pozrite sa s nami, ako úrodu spracovať tak, aby si uchovala svoje výživové hodnoty a chuť čo najdlhšie. 

Správne načasovanie a technika

Skôr ako sa pustíte do úpravy plodov, je potrebné vedieť, kedy nastáva ideálny čas na zber jednotlivých plodín. Tie by sa mali zbierať v optimálnom štádiu zrelosti, teda venujte pozornosť farbe, veľkosti a tvrdosti. Napríklad paradajky by mali byť pri zbere úplne červené a mäkké na dotyk, zatiaľ čo uhorky v pevnom stave a tmavozelenej farbe. 

V ideálnom prípade zbierajte plody za suchého počasia, aby ste sa vyhli riziku hniloby a plesní. Po zbere je nutné úrodu čo najrýchlejšie spracovať, aby nedošlo k zhoršeniu kvality plodov. 

Ovocie

Ovocie, ako sú jablká alebo hrušky, môžete skladovať v chlade a tme, kde vydržia niekoľko mesiacov. Rôzne druhy ovocia sa dajú spracovať mnohými spôsobmi. Jedným z týchto spôsobov je mrazenie, pri ktorom sa nestrácajú takmer žiadne živiny. Takéto zmrazené ovocie sa potom môže použiť napríklad do koláča.

Ďalšou možnosťou je sušenie, ktoré taktiež patrí k najzdravšiemu uchovávaniu ovocia. Po vysušení všetko uložte do uzatvárateľnej nádoby, aby nedošlo k šíreniu plesne. 

Jedným z u nás veľmi obľúbených spôsobov spracovania patrí zavarovanie. Umyté a pripravené ovocie sa premiestni do pohárov, následne sa všetko zaleje roztokom, najčastejšie vodou a cukrom. Zabudnúť nesmieme ani na výrobu domácich džemov a marmelád. 

Výborný spôsob, ako spracovať plodiny je tiež moštovanie ovocia. Získaná šťava je plná vitamínov a navyše výborne chutí. Pokiaľ sa pustíte do výroby domáceho muštu, určite sa vám bude hodiť drvič a lis na ovocie. 

Zelenina

Rovnako ako sa spracováva ovocie, môže byť upravená aj zelenina. V pivnici sa môže skladovať dobre očistená koreňová zelenina, ako je mrkva, zeler či zemiaky. Ak by ste sa chceli vrnúť do mrazenia, vyhnite sa mu najmä v prípade zeleniny, ktorá obsahuje veľké množstvo vody, ako sú uhorky, reďkovky či hlávkový šalát. Po rozmrazení by totiž stratili svoju konzistenciu a chuť. 

Čoraz častejšie sa na spracovanie zeleniny používa aj metóda fermentácie (domáce kvasenie), vďaka ktorej je zelenina pre naše telo lepšie stráviteľná. Takto sa dá pripraviť nielen kapusta, výborná je aj kvasená zelenina, napríklad karfiol, kaleráb, brokolica, ale aj mrkva a reďkovky. Fantázii sa medze nekladú. Domácu kvasenú zeleninu si potom môžete vychutnať napríklad ako prílohu k obedu.

Ak sa Vám urodilo veľké množstvo paradajok, skúste si vyrobiť výborný domáci kečup. 

Bylinky

Bylinky sa môžu sušiť, mraziť alebo spracovať na bylinkové oleje a pestá. Pri zmrazovaní si dajte pozor na to, aby prebehlo rýchlo. Bylinky si tak zachovajú svoju arómu a živiny. 

Obilniny

Obilniny je ideálne pomlieť na múku či našrotovať do zmesí pre Vaše zvieratá. U niektorých druhov tiež ide vyrobiť domáce vločky pomocou mačkačov na obilie. Kukuricu olúpte a následne zamrazte, zavarte či nameľte na kukuričnú múku.  

Zber a následné spracovanie úrody sú časovo náročné činnosti, avšak prinášajú nám radosť z ďalšej úspešnej sezóny. Vďaka rôznym úpravám jednotlivých plodín môžeme zabezpečiť ich plnú kvalitu po celý rok a predĺžiť tak aj ich trvanlivosť. Takto sa môžeme tešiť z domácej úrody aj počas chladných zimných dní. 

Ďalšie články

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

16.05.2025

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?

Prečítať článok
Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

15.05.2025

Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.

Prečítať článok
Druhy dojenia a typy dojární

14.05.2025

Druhy dojenia a typy dojární

Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.

Prečítať článok