Zaujímavosti o prepeličkách a ich chove
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

25.08.2022

Zaujímavosti o prepeličkách a ich chove

Hoci je pre prepelice charakteristický malý vzrast, teší sa pomerne vysokej popularite. Naraziť na ne môžete ako vo voľnej prírode, tak aj v rade chovov vrátane tých domácich, hoci chov sliepok je u nás samozrejme oveľa rozšírenejší. Pokiaľ sa o prepeličkách a ich chove chcete niečo zaujímavé dozvedieť, poďte sa na tohto vtáka s roztomilým vzhľadom pozrieť podrobnejšie.

Charakteristika

Prepelice sú hrabaví vtáci, ktorí sa radia do čeľade bažantovitých a podčeľade jarabice. Prirodzene sa vyskytujú v Európe, Ázii, Afrike, Austrálii a na Novom Zélande a najčastejšie ich môžete uvidieť na trávnatých a krovinatých územiach.

V Slovenskej republike voľne žije prepelica poľná, čo je aj napriek svojmu zavalitému telu najmenší zástupca bažantovitých vtákov v Európe, keď dosahuje dĺžku len okolo 20 centimetrov a hmotnosti najviac 130 gramov. Typické je pre ňu nenápadné sfarbenie korešpondujúce s jej plachosťou. Perie na chrbte a hlave je husto pokryté tmavohnedými škvrnami a brucho majú prepelice svetlohnedé. V prírode ako potravu hľadajú hlavne semená, bobule či mladé rastliny a nepohrdnú ani drobnými bezstavovcami, ktoré chytajú na zemi, a larvami vyhrabanými z pôdy. Mäkký hmyz a pavúky sú potravou najmä pre mláďatá, u dospelých jedincov prevláda v potrave rastlinná zložka.

Chov a úžitok

V tuzemských chovoch sa pre úžitok obvykle chovajú prepelice japonské, ktoré sa delia na nosný a mäsový typ. Chovajú sa z rovnakého dôvodu ako napríklad populárna sliepka – pre vajcia a mäso. Prepeličie vajcia v priemere váži asi 13 gramov, takže je pre predstavu približne štyrikrát až päťkrát menšie ako vajcia slepačie, pričom nosná prepelica znáša zhruba 300 kusov vajec ročne a mäsová najviac 250 vajec za rok. Vajcia prepelíc mäsového typu však bývajú o trochu väčšie ako u nosného, ​​vážia približne 15 gramov oproti 11 gramom v prípade nosného typu prepelice. Aj napriek ich veľkosti sa dá z prepeličích vajec vďaka ich vysokému počtu v kuchyni všeličo vytvoriť. Škrupina vajec je škvrnitá a každé vajce vďaka tomu získava unikátny vzhľad.

Pokiaľ dostanete chuť na prepeličie mäso, tak aby ste sa najedli, je dobré chovať mäsový typ prepelíc, ​​ktorého zástupcovia dosahujú hmotnosť až 300 gramov, zatiaľ čo tie nosné maximálne 180 gramov. Neurobíte chybu, keď prepeličku pripravíte s plnkou a so slaninou. Prepeličie mäso je veľmi krehké a naozaj chutné. Obsahuje málo kalórií a tuku.

Kde chovať prepelice

Prepelice možno chovať buď v klietkach, alebo vo voliére. Lepšou možnosťou je chovať prepelice v klietkach, každá by pritom mala mať svoju vlastnú. Vzhľadom na to, že sa bežne chová viac prepelíc naraz, klietky pre prepelice sa obvykle vyrábajú ako sústava niekoľkých klietok dohromady a často sú viacposchodové. Čím väčší priestor prepelice v klietke majú, tým lepšie.

Priestranná voliéra, v ktorej sa v domácich podmienkach prepelice často chovajú, by sa mohla s ohľadom na ponúkaný priestor javiť výhodnejšie, ale opak je pravdou. Pokiaľ sú prepelice v jednom priestore vedľa seba, spôsobuje to u nich stres a to má za následok zníženie znášky vajec. V prípade, že tomuto spôsobu chovu napriek tomu dáte prednosť, musíte tiež počítať s tým, že vajcia budú prepelice znášať všade, kde ich napadne, a tým ľahšie dôjde k ich znečisteniu a prípadne aj rozbitiu. Čiastočne tomu možno predísť umiestnením znáškových hniezd do voliéry.

Ako chytať prepelice

Pretože sú prepelice plaché, musíte k ich chytaniu pristupovať s náležitou opatrnosťou, aby ste im neublížili. Pokiaľ ich nečakane prekvapíte a budete príliš horliví, budú sa zo všetkých síl snažiť uletieť alebo utiecť.

Dobrou pomôckou na odchyt prepelice je podberák na ryby. Potom, čo prepeličku prikryjete podberákom, ju môžete pomaly vziať do rúk. Ideálne ju držte za krídla a beháky, čím minimalizujete riziko, že sa vám vyšmykne. Keby ste ju chytali alebo len ledabolo držali za perie, perie vyšklbnete a prepelica sa dá na úťek. Ide o takzvané úľakové pelichanie.

Ďalšie články

Druhy dojenia a typy dojární

14.05.2025

Druhy dojenia a typy dojární

Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.

Prečítať článok
Ako si vyrobiť domáce jerky?

13.05.2025

Ako si vyrobiť domáce jerky?

V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?

Prečítať článok
Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?

13.05.2025

Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?

V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Prečítať článok