Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

13.05.2025

Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?

V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.

BARF

Ide o kŕmenie psa surovou, nespracovanou stravou vrátane čerstvého mäsa, vnútorností, kostí, ovocia, zeleniny, vajec, kvasníc, rôznych olejov, semien, byliniek a ďalších surovín. Kŕmna dávka sa skladá individuálne podľa aktivity, veku, váhy a ďalších faktorov (napr. alergie, intolerancie). Je dôležité si kŕmenie BARFom naštudovať, aby mal pes vyváženú stravu a kŕmna dávka obsahovala všetky dôležité a esenciálne živiny.


Základná schéma:

  • 55–70 % – mäso (¾ svalovina, ¼ vnútornosti)
  • 20–25 % – kosti (ideálne obalené mäsom)
  • 10–20 % – príloha (zelenina, ovocie, cestoviny, ryža, ovsené vločky)


Výhody:

Keďže ide o netepelne spracovanú stravu, je pre psov prirodzenejšia. Obsahuje viac vitamínov a minerálnych látok ako granule či konzervy. Psy si obhrýzaním kostí čistia zuby, takže menej trpia na zubný kameň. Máme tiež väčší prehľad o tom, čím psa kŕmime.


Nevýhody:

Možný výskyt baktérií v mäse. Je potrebné častejšie odčervovať. Treba mať dostatok miesta v mrazničke. Príprava misky zaberie viac času ako nasypanie granúl či otvorenie kapsičky. Dôležitá je pestrosť a vyváženosť – nie je dobré kŕmiť stále tým istým, pretože môže dôjsť k nevyváženiu živín. Zložitejšie pri cestovaní. Niektoré psy sú vyberavé a nezjedia všetko, čo im dáme do misky.

Granule

Ide o priemyselne vyrábané suché krmivo. Existuje veľa druhov, značiek a príchutí.


Výhody:

Rýchle a jednoduché kŕmenie – nepotrebujeme toľko času na prípravu ani kombinovanie surovín. Ide o kompletné krmivo, takže nie je potrebné dopĺňať ďalšie zložky. Na skladovanie stačí vrece alebo dóza, netreba ich uchovávať v chlade. Môžeme si vybrať granule presne na mieru (šteniatko/dospelý pes, hypoalergénne/klasické/špeciálne, podľa veľkosti plemena). Dajú sa použiť aj ako maškrty. Veľmi praktické aj pri cestovaní.


Nevýhody:

Treba kontrolovať zloženie. Občas sa v granulách môže objaviť cudzí predmet. Je nutné dbať na dostatočný pitný režim. Kvalitné granule bývajú drahšie. Psy produkujú väčšie množstvo exkrementov. Kŕmením granulami si pes menej čistí zuby, preto je vhodné dopĺňať starostlivosť o chrup.

Konzervy

Ide o priemyselne vyrábané mokré krmivo. Na trhu je množstvo druhov a značiek, takže si môžeme vybrať konzervu presne na mieru nášmu psovi.


Výhody:

Príprava je veľmi jednoduchá a konzervy psom veľmi voňajú. Môžu sa kombinovať aj s prílohami. Psy ich väčšinou veľmi dobre prijímajú. Sú vhodné pre staršie alebo choré psy, ktoré majú problém s chrupom. Obsahujú viac bielkovín než granule a tiež viac vody. Sú praktické aj na cestovanie.


Nevýhody:

Na pokrytie dennej dávky treba väčšie množstvo vlhkého krmiva než suchého. Konzervy bývajú drahšie než granule. Po otvorení ich treba rýchlo spotrebovať. Psy si pri ich konzumácii vôbec nečistia zuby, čo môže viesť k zubným problémom. Po každom kŕmení treba misku dôkladne umyť.

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok