AKTUÁLNA DODACIA LEHOTA VEĽKÝCH PRODUKTOV - LIHNE, KURNÍKY, ŠKUBAČKY, VÝBEHY, KLIETKY atď.: 1-2 dni

DODACIA LEHOTA KRMIVA: 2 DNI

DODACIA LEHOTA MALÝCH PRODUKTOV - DOPLNKY, MINERÁLY atď.: 5-6 dní

V čom spočívajú hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom?

Autor: Juraj Korim

09.02.2024

V čom spočívajú hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom?

Hovorí sa, že je margarín iba lacnou náhradou masla s takmer nulovou pridanou hodnotou. Čo ak by sme vám však povedali, že obsahujú veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú všeobecne považované za prospešné pre ľudské zdravie. V novom článku si povieme o zásadných odlišnostiach medzi chladenými výrobkami.


Margarín sa lepšie maže

Margarín má bezpochyby veľkú výhodu, a to vďaka jeho skvelej roztierateľnosti. Prakticky iba otvorte kelímok s rastlinným tukom a mažete si svoj chlieb.


Pri masle musíte premýšľať konštruktívnejšie a nechať ho aspoň pár minút pri izbovej teplote. Zmäknutie napomôže rozkrájaniu na drobné kúsky.


Zloženie, chuť a výživové hodnoty

Čo je vlastne margarín? Rastlinné maslo nemá samo o sebe žiadnu chuť, dôležitú úlohu tu zohráva výsledné dochutenie a celý proces výroby. Aj preto platí, že medzi margaríny môžeme pozorovať znateľnejšie odchýlky ako u masla, ktoré je vyrobené prevažne z pasterizovaného spracovaného mlieka.

Medzi rozdiely potravín s názvami margarín a maslo ďalej patrí, že maslo oproti svojej „náhrade“ nezahŕňa farbivá a konzervačné látky. Spravidla tento mliečny výrobok obsahuje 80 a viac percent tuku. V porovnaní s maslom margaríny neobsahujú cholesterol a sú menej kalorické, avšak maslo môže byť považované za bohatšie na látky, ktoré prispievajú k posilneniu imunity.

V minulosti sa hovorilo o škodlivom zložení margarínov, čo sa počas rokov zmenilo. V súčasnosti dostupné produkty už obsahujú oveľa viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú bohaté na vitamíny a minerály. Dokonca sa uvádza, že súčasné rastlinné maslo má prínosnejšie zloženie ako to klasické, hoci jeho chuť, ako je známe, nemožno zameniť. Je ale potrebné starostlivo vyberať, a to nie na základe ceny výrobku, ale zloženia a kvality.

Priemyselná výroba

Tušíme, čo máte na mysli. Margarín sa vyrába chemicky, kým maslo ručne. Bohužiaľ, v dnešnej dobe (až na výnimky) si nemajú obe potraviny čo vyčítať. Predtým bolo bežné vyrábať maslo pomocou maselnice na výrobu masla, dnes sa bežne predajná mliečna potravina vyrába taktiež priemyselne.

Využitie

Každý z nich nájde svoje uplatnenie v kuchyni, no s istými obmedzeniami. Margarín použijete nielen ako vrstvu na chlieb, pridáva sa aj do nátierok, krémov a náplní. Maslo má široké uplatnenie, a to ako súčasť ciest múčnikov, pečiva či komponentov krémov, zápražok, alebo napríklad do zemiakovej kaše.

Na margaríne rozhodne nevyprážajte. Rastlinné tuky a margaríny s vysokým obsahom vody nie sú na vysoko tepelnú úpravu stavané. Vhodné nie je ani maslo, hoci sa bežne na panvici uplatňuje. Pri vyšších teplotách sa vytvárajú nežiaduce karcinogénne zlúčeniny.

A čo nátierkové maslo?

Jednoduchá odpoveď. Nátierkové maslo nemá s maslom ako takým nič spoločné, pretože nespĺňa normy pre zloženie tejto potraviny. Hoci mu nie je ubraté na jeho lahodnosti, správne by sa malo používať označenie "nátierka".


Rada na záver

Či už ste „tím maslo“ alebo „tím margarín“, nepodceňujte pri výbere ich zloženia a radšej si priplaťte. Namiesto masla, uvoľňujúceho pri vysokých teplotách škodlivé látky, použite na smaženie radšej repkový olej.

Ďalšie články

Ako pripraviť záhradu na jar?

23.02.2024

Ako pripraviť záhradu na jar?

Zima sa pomaly chýli ku koncu, stromy sa opäť sfarbujú do zelena, rozkvitajú prvé kvety. Jar v záhrade robí divy. A my sa môžeme tešiť, až sa opäť pustíme do práce v záhradke a pripravíme ju na novú sezónu. S prácou neotáľajte, je dobré začať už v priebehu februára a marca. V tomto článku si odpovieme na otázky, ako sa záhrada na jar pripravuje, kedy hnojiť záhradu a aké rastliny sadiť už na začiatku jari.


Ešte pred samotnými prácami sa zoznámte s plánmi, ktoré chcete na záhrade v novej sezóne rozvíjať. Zvážte, čo a kde chcete tento rok pestovať a aké prostriedky na to budete potrebovať (napr. hnojivá).


Prečítať článok
Čistenie a dezinfekcia kurína

22.02.2024

Čistenie a dezinfekcia kurína

Rovnako ako čistíme náš domov, musíme sa postarať aj o ten sliepok. Zabránime tak rozvoju parazitov, ktorí by mohli kurín napadnúť a taktiež pre sliepočky vytvoríme ideálne prostredie. Upratovanie ani dezinfekciu nepodceňujte, výsledky sa určite odrazia na znáške vajec, a hlavne na zdraví sliepok.


Prečítať článok
 Šrotovník na obilie – na čo slúži a prečo je dobré ho mať

20.02.2024

Šrotovník na obilie – na čo slúži a prečo je dobré ho mať

Užitočná pomôcka nielen pre chovateľov kury domácej. Čo o šrotovníku na obilie vieme ďalej? Sila mechanizmu vám dokáže nadrviť aj kukuricu, po ktorej sa v kurníku/kuríne ihneď zapráši. Vydajte sa s nami na potulky šrotovníkmi na kukuricu a obilie a objavte všetky ich prednosti v novom článku.

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích