Prečo sú biopotraviny naozaj lepšie?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

23.09.2024

Prečo sú biopotraviny naozaj lepšie?

Biopotraviny čoraz viac získavajú na popularite, najmä medzi spotrebiteľmi, ktorí sa chcú stravovať kvalitne a zároveň prispieť k ochrane životného prostredia. Napriek tomu, že sa na prvý pohľad môžu tieto potraviny zdať rovnaké, a navyše ešte drahšie, ponúkajú mnoho výhod, ktoré z nich robia lepšiu voľbu. Aké tajomstvá v sebe bioprodukty skrývajú?

Bez chemických látok a pesticídov

Hlavným dôvodom, prečo ľudia bioprodukty kupujú, je obsah chemických látok. Pri ich pestovaní sa totiž nesmú používať syntetické pesticídy, herbicídy ani umelé hnojivá. Vďaka tomu na potravinách nezostávajú chemické zvyšky. Naopak, konvenčné potraviny stopové množstvá pesticídov obsahujú, čo zvyšuje riziko chémie v potravinách.


Niektoré pesticídy nemajú negatívny vplyv na naše zdravie a počas pestovania bioproduktov sa tak môžu používať. Tieto organické pesticídy sú však vyrábané za použitia prírodných látok. Naopak dlhodobé vystavenie syntetickým pesticídom môže mať negatívne účinky na ľudské zdravie. Tie zahŕňajú napríklad vyššie riziko niektorých druhov rakoviny, srdcové ochorenia, hormonálnu nerovnováhu alebo vplyv na vývoj detí. Najmä by sa teda konvenčným potravinám mali vyhýbať ľudia citliví na chemikálie, malé deti či tehotné ženy.


Biopotraviny ďalej nesmú obsahovať chemické prídavné látky, éčka v potravinách a povolené nie sú ani geneticky modifikované organizmy.

Ochrana životného prostredia

Bioprodukty a biopotraviny tiež nemajú negatívny vplyv na životné prostredie. Poľnohospodári a hospodári kladú dôraz na udržateľnosť, šetrné nakladanie s prírodnými zdrojmi tak, aby boli zachované a boli tiež druhovo rozmanité. Ekologické poľnohospodárstvo využíva prírodné procesy, ako je napríklad kompostovanie, pravidelná rotácia plodín či používanie organických hnojív. Tieto metódy vedú k udržaniu zdravej a úrodnej pôdy, zároveň minimalizujú škodlivé látky v potravinách, a navyše minimalizujú negatívne dopady na ekosystém. Naproti tomu konvenčné poľnohospodárstvo často vedie k degradácii pôdy či k znečisteniu vodných tokov.


Čo sa týka živočíšnej výroby, hľadí sa predovšetkým na etické zaobchádzanie so zvieratami. Zvieratá by mali mať pravidelný prístup na pastvu, kŕmené by mali byť organickým krmivom. Dôležité je tiež obmedzenie používania antibiotík a rastových hormónov.

Lepšia chuť

Tým, že sa o rastliny a zvieratá stará značne viac, bioprodukty mávajú plnšiu a prirodzenejšiu chuť než konvenčné protiklady.


Napriek tomu, že bioprodukty a biopotraviny sú často drahšie, ponúkajú výhody, ktoré stoja za zváženie. Patrí medzi ne nižší obsah chemických látok, šetrnosť k životnému prostrediu, lepšia a výraznejšia chuť a nielen to. Tiež obsahujú vyšší obsah dôležitých živín pre naše telo a ich kúpou podporíte miestnych farmárov, ktorí dodržiavajú prísne štandardy. Bioprodukty tak predstavujú cestu k zdravšiemu stravovaniu a rešpektovaniu nielen prírody, ale aj životných podmienok zvierat

Ďalšie články

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

16.05.2025

Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?

Prečítať článok
Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

15.05.2025

Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.

Prečítať článok
Druhy dojenia a typy dojární

14.05.2025

Druhy dojenia a typy dojární

Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.

Prečítať článok