-800x800.jpg)
Plymutky – plemeno pre každý chov
Medzi obľúbené úžitkové plemená sliepok jednoznačne patria plymutky. Do Európy sa dostali z USA, kde boli vyšľachtené v 19. storočí, a pevné postavenie si postupne vydobyli ako vo veľkochovoch, tak aj napríklad v tuzemských domácich chovoch. Objavte krásu ich charakteristického vzhľadu a spoznajte, prečo je toto slepačie plemeno tak obľúbené medzi chovateľmi. Možno vás očarí natoľko, že si ich zaobstaráte domov tiež.
Vzhľad plymútok
Naraziť môžete na plymutky s perím sfarbeným do mnohých odtieňov. Najčastejšie obliekajú čiernobiely melírovaný oblek, ale môžu byť aj celé čierne či biele alebo mať typický hnedooranžový odtieň peria. Stavba ich tela je vcelku mohutná, dominantná je najmä ich široká hruď. Naopak hlava je trochu menšia a nachádza sa na nej ozdoba v podobe vzpriameného hrebeňa. Dospelé sliepky dosahujú hmotnosť 2,5–3 kilogramy, kohúti môžu vážiť až 4 kilogramy.
Pokojná povaha a odolnosť
Chovatelia majú plymutky v obľube pre ich odolnosť a pokojnú a priateľskú povahu. Navyše skoro nelietajú, a tak stačí mať výbeh ohraničený nižším oplotením. Radosť im urobí dostatočne veľký výbeh, kde sa budú môcť trochu prebehnúť, ale statočne sa popasujú aj s obmedzeným priestorom. Sú zháňavé a dokážu si vo výbehu nahradiť nejakú potravu, ale pre vysokú produkciu vajec to rozhodne nestačí a musí sa každý deň dokrmovať.
Veľa vajec aj mäsa
Plymutky sa môžu pochváliť pomerne vysokou znáškou. Rýchlo rastú a dospievajú a od sliepok sa dočkáte prvých vajec už po asi šiestich mesiacoch života. Za rok môžete počítať so zhruba 200 vajcami od každej sliepky. Existujú síce plemená s vyššou ročnou znáškou, ale napriek tomu ide o slušný počet vajec. Keďže sa jedná o otužilé plemeno, tak prísun vajec navyše neustane ani v zime.
Cenené sú aj pre ich krehké a veľmi chutné mäso. Chuť mäsa závisí od podávaného krmiva – aby teda mäso bolo naozaj krehké a malo plnú chuť, je potrebné plymutkám podávať kvalitné krmivo s dostatkom živín, vitamínov a minerálov. Vzhľadom na ich tendenciu k priberaniu im však pri kŕmení radšej nedopriavajte až príliš. Plymutky potešia vysokou zmäsilosťou, keď sa radia medzi stredne ťažké plemená, takže mäsa budete mať dostatok aj pri striedmejšej veľkosti kŕmnych dávok, ktoré im budú bohato stačiť.
Ďalšie články

14.05.2025
Druhy dojenia a typy dojární
Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.
Prečítať článok
13.05.2025
Ako si vyrobiť domáce jerky?
V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?
Prečítať článok
13.05.2025
Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?
V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.
Prečítať článok