Ako vyrobiť med
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

20.06.2024

Ako vyrobiť med

Med, lahodná a zdravá potravina, ktorá sa používa ako prírodné sladidlo a nielen to. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a aminokyselín a navyše má antibakteriálne vlastnosti. Je výborným pomocníkom napríklad pri ochoreniach dýchacích ciest. Proces výroby medu si však vyžaduje starostlivosť, znalosti a pochopenie prírodných cyklov. Kým sa teda dostane na Váš stôl, čaká ho dlhá cesta.


Umiestnenie

Kľúčom k úspešnej produkcii medu je výber vhodného miesta na umiestnenie úľov. Prostredie by sa malo vyberať podľa dostupnosti kvetov, mimo priemyselného znečistenia a pesticídov. Správne umiestnenie ovplyvňuje chuť a kvalitu.


Proces výroby medu

Na začiatku sú usilovné včielky, ktoré prinášajú do úľov nektár zozbieraný z kvetov alebo medovicu, sladkú šťavu produkovanú drobným hmyzom. Tieto šťavy sa potom obohacujú vlastnými enzýmami a ukladajú do vrecúšok, v ktorých sa prepravujú do svojho domova. Tu nektár preberajú iné včielky a ukladajú ho do plástov. Potom sa začne proces vytvárania včelieho medu. V dôsledku vysokej teploty v úli sa z nektáru odparuje voda, ktorú včely vynášajú z úľa pomocou prúdu, ktorý vzniká mávaním ich krídel. Keď med dosiahne požadovanú konzistenciu (obsahuje približne 18 % vody), včely ho zakonzervujú voskovým viečkom. Takto je chránený a pripravený na vytočenie.

Zber a spracovanie medu

Kľúčovým momentom je zber medu, ktorý si vyžaduje opatrné zaobchádzanie s úľmi a rámikmi. Včelár odstráni plásty, ktoré potom odvíja vidličkou. Následne sa plásty vložia do medometu, ktorý odstredivou silou vytiahne med z plástov. Med potom tečie do spodného kohútika, kde sa prelieva a filtruje od nečistôt pomocou dvojitého sita do vopred pripravených čistých nádob.


Skladovanie medu

Med skladujte starostlivo zabalený, aby sa zabránilo prístupu vlhkosti. Vyšší obsah vody by mohol spôsobiť kvasenie. Med by mal byť uložený v suchej a tmavej miestnosti s maximálnou teplotou 18 °C. Tým sa predĺži trvanlivosť bez straty kvality.


Testovanie a kontrola kvality

Kvalita medu je pre včelárov a spotrebiteľov kľúčovou vlastnosťou. Preto je dôležité pravidelne ho testovať na čistotu, obsah peľu a ďalšie parametre. Kvalitný med spĺňa prísne normy a je označený príslušnými certifikátmi.


Med - vitamíny a zdravotné výhody

Med je nielen chutným sladidlom, ale aj zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok. Obsahuje širokú škálu vitamínov vrátane vitamínov skupiny B a vitamínu C, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu a imunitného systému. Konzumácia medu podporuje hojenie rán a zlepšuje činnosť svalov a srdca. Vitamíny a minerály obsiahnuté v mede môžu tiež pomôcť udržať zdravú pokožku, vlasy a nechty.


Výroba medu je fascinujúci proces. Hoci moderné technológie uľahčili včelárom prácu, základom tohto podnikania zostáva starostlivá starostlivosť o včely. Tá sa však vypláca, pretože výsledkom je vysokokvalitný med.

Ďalšie články

Múčne červy: Prečo by im nemal odolať žiadny chov?

26.11.2025

Múčne červy: Prečo by im nemal odolať žiadny chov?

Divoké zvieratá si celkom bežne obohacujú svoj jedálny lístok hmyzom – a rovnakú možnosť by sme im mali dopriať aj v domácom chove. Táto prirodzená potrava je vhodná pre hydinu, plazy, žaby, ježkov, škrečkov, hlodavce, ale aj pre mačky a psov.

Prečítať článok
Aké problémy najčastejšie trápia chovy hovädzieho dobytka?

25.11.2025

Aké problémy najčastejšie trápia chovy hovädzieho dobytka?

Mastitídy, problémy s pohybom, slabšia plodnosť aj hnačky u teliat patria medzi najčastejšie zdravotné komplikácie u hovädzieho dobytka. Každá z nich môže výrazne ovplyvniť úžitkovosť, pohodu zvierat aj ekonomiku chovu. Dobrá prevencia, pravidelná kontrola a včasný zásah sú preto kľúčové.

Prečítať článok
Torzia žalúdka

21.11.2025

Torzia žalúdka

Torzia žalúdka je akútny, život ohrozujúci stav, ktorý postihuje predovšetkým veľké plemená psov. Ak nie je včas rozpoznaná a liečená, veľmi často končí smrťou. V tomto článku sa dozviete, ako torziu rozpoznať, čo ju spôsobuje a ako jej možno účinne predchádzať.

Prečítať článok