

Autor: Pavel Frček
25.09.2024
Ako správne kompostovať?
Kompostovanie je ekologický a praktický spôsob, ako využiť organický odpad a premeniť ho na cenný zdroj zlepšujúci kvalitu pôdy. Vďaka kompostovaniu znížite celkové množstvo odpadu a zároveň získate kvalitné hnojivo bohaté na živiny. Aj keď to nie je žiadna veda, pred samotným začiatkom je potrebné ujasniť si zopár pravidiel. Poďte sa na ne mrknúť.
Výber miesta
Skôr ako sa pustíte do kompostovania, je potrebné nájsť vhodné miesto. Ku kompostu by ste mali mať ľahký prístup a mal by byť chránený pred priamym slnkom a silným vetrom. Taktiež je vhodné ho oddeliť od zvyšku záhrady (napr. kríkov) a od zdroja pitnej vody - studne. Kompostér môže byť umiestnený na záhrade, balkóne alebo dokonca vo vnútorných priestoroch. V tomto prípade je však dôležité zaobstarať si špeciálne nádoby, ktoré sú na to určené.
Výber kompostéra
Vybrať si môžete z mnohých typov kompostérov. Do záhrady sú ideálne otvorené typy, ktoré sú zvyčajne drevené alebo plastové, avšak kompostovať sa dá aj na zemi alebo v jame, kde sa vytvorí kopa. Ak máte k dispozícii menší priestor, odporúčame používať uzavreté plastové nádoby, ktoré zabraňujú úniku zápachu. Pokiaľ bývate v byte, ideálnymi sú pre Vás špeciálne domáce kompostéry alebo vermikompostéry, ktoré využívajú vlastnosti dážďoviek premieňať biologický odpad na organické hnojivo.
Čo patrí do kompostu?
Aby všetky procesy prebiehali správne, musíte si vybrať materiály, ktoré sú pre záhradný kompost vhodné. Obsahovať by mal zmes zelených a hnedých zložiek. Pod zelenými materiálmi rozumieme tie, ktoré sú bohaté na dusík - jedná sa napríklad o čerstvý kuchynský odpad (zvyšky a šupky z ovocia a zeleniny, kávovú usadeninu, čajové vrecúška) alebo pokosenú trávu. Hnedé materiály potom dodávajú uhlík. Ide o lístie, drevný odpad alebo slamu.
Rozhodne sa však vyhýbajte zvyškom mäsa, kostiam, uhoľnému popolu, kameňom, kôstkam z ovocia, šupkám z tropického ovocia, chemicky ošetrenému drevu a celkovo chemikáliám alebo chorým rastlinám.
Ako založiť kompost?
Ak Vás zaujíma, ako vytvoriť kompost, je dôležité zdôrazniť, že tento proces je založený na postupnom vrstvení jednotlivých materiálov. Začína sa vždy hnedým materiálom, teda lístím, vetvičkami alebo pilinami. Tým sa zabezpečí dobrá priedušnosť. Potom nasledujú jednotlivé organické odpady.
Aby bol organický materiál rozložený, je potrebné kompost pravidelne obracať. Až vtedy bude dostatočne prevzdušnený a materiály sa premiešajú. Zároveň kontrolujte vlhkosť. Ak je príliš suchý (zistíme to podľa toho, že sa v dlani rozpadá), zavlažte ho alebo pridajte zelené materiály. Ak je príliš vlhký, pridajte suchý materiál, napríklad hobliny alebo suché lístie.
A nakoniec, buďte trpezliví. Proces trvá až rok, preto sa nikam neponáhľajte. Keď je zmes pripravená na použitie, má tmavohnedú farbu, je drobivá a príjemne vonia. Ak nechcete čakať príliš dlho, môžete vyskúšať urýchľovač, ktorý využíva prospešné baktérie a enzýmy k prirodzenému rozkladu organického odpadu.
Vďaka kompostovaniu jednoducho a efektívne premeníte organický odpad na hnojivo plné dôležitých živín. Aby všetko prebiehalo správne, je potrebné vyberať vhodné materiály, prevzdušňovať, kontrolovať vlhkosť a byť trpezlivý. Takto získate kvalitný kompost, ktorý podporí rast Vašich rastlín.
Ďalšie články

29.07.2025
Cesta mlieka od kravy až do obchodu
Mlieko je bežnou súčasťou nášho jedálnička, ale jeho cesta od kravy až do krabice na regáli je dlhšia, než by sa mohlo zdať. Mlieko sa získava nielen od kráv, ale aj od kôz, oviec či byvolov. Každý druh má odlišné zloženie aj vlastnosti – napríklad kozie mlieko je vhodné aj pre niektorých ľudí s intoleranciou na laktózu. Najčastejšie sa však stretávame s kravským mliekom, pozrime sa teda na jeho spracovanie.
Prečítať článok
28.07.2025
Inteligencia hospodárskych zvierat
Myslíš si, že prasa spozná svoje meno? Že krava v stáde rozozná svoju kamarátku? Že niektoré hospodárske zviera môže poslúchať rovnako ako pes? A čo sliepky – naozaj majú „vtáčí mozoček“? Každé zviera je inteligentné inak, no vo všeobecnosti platí, že sú oveľa múdrejšie, než si často myslíme. Pozrime sa na príklady niektorých z nich.
Prečítať článok
09.07.2025
Prečo sliepky zobú vajcia a ako ich to odnaučiť?
Zobanie vajec je jeden z najčastejších zlozvykov u sliepok. Mnohí chovatelia si s týmto problémom nevedia rady a skúšajú rôzne „babské rady“ – napríklad ponorenie sliepky do vody. Pozrime sa však na účinnejšie a overené spôsoby, ako sliepky tohto neželaného správania odnaučiť.
Prečítať článok