Cesta mlieka od kravy až do obchodu
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

29.07.2025

Cesta mlieka od kravy až do obchodu

Mlieko je bežnou súčasťou nášho jedálnička, ale jeho cesta od kravy až do krabice na regáli je dlhšia, než by sa mohlo zdať. Mlieko sa získava nielen od kráv, ale aj od kôz, oviec či byvolov. Každý druh má odlišné zloženie aj vlastnosti – napríklad kozie mlieko je vhodné aj pre niektorých ľudí s intoleranciou na laktózu. Najčastejšie sa však stretávame s kravským mliekom, pozrime sa teda na jeho spracovanie.

Zloženie a produkcia mlieka

Kravské mlieko tvorí z 87,5 % voda a zvyšok pripadá na sušinu, tuky (cca 3,8–4 %), bielkoviny (3,3–3,4 %), laktózu (4,7 %) a minerály s vitamínmi (0,7 %). Produkcia mlieka začína po narodení teľaťa. Prvých niekoľko dní dojnica produkuje kolostrum – horkú a veľmi výživnú tekutinu, ktorú spotrebuje iba teľa. Až potom sa spúšťa klasická laktácia mlieka, ktorá trvá viac než 300 dní.

Ako prebieha dojenie

Dojenie prebieha zvyčajne dvakrát denne v dojacej hale. Dojnica sa umyje a dezinfikuje, čím sa zároveň stimuluje tvorba hormónu oxytocínu, ktorý spúšťa tok mlieka. Nasleduje vizuálna kontrola prvých kvapiek, nasadenie dojacieho zariadenia a po skončení dojenia aj finálna dezinfekcia. Mlieko potom preteká cez filtre a chladiaci systém do zásobnej nádrže, kde sa uchováva pri nízkej teplote a neustále sa premiešava.

Cesta do mliekarne

Z farmy mlieko odváža cisterna. Vodič odoberá vzorky na laboratórne testy a kontroluje technické podmienky. Po príchode do mliekarne sa mlieko opäť testuje – až potom môže začať jeho spracovanie. Prvým krokom je pasterizácia, ktorá ničí choroboplodné zárodky. Existuje niekoľko typov: od šetrnej až po ultra vysokú (UHT) pasterizáciu. Nasleduje deodorizácia (odstránenie zápachu), homogenizácia (zjednotenie tukových guľôčok) a úprava tučnosti.

Z mliekarne do obchodu

Hotové mlieko sa potom balí a expeduje do obchodov. Ak sa z neho vyrábajú jogurty, syry alebo iné produkty, zostáva v mliekarni na ďalšie spracovanie. V obchode sa môžeme stretnúť s troma hlavnými typmi mlieka podľa spôsobu ošetrenia: čerstvé, s predĺženou trvanlivosťou a trvanlivé. Líšia sa teplotou spracovania, mikrobiologickou kvalitou, nutričnými vlastnosťami aj spôsobom skladovania.

Typy mlieka v obchode

  • Čerstvé mlieko má trvanlivosť do 7 dní a musí sa skladovať v chlade (4–8 °C). Prechádza pasterizáciou (85 °C, počas 1–2 s), vďaka čomu dochádza k zničeniu choroboplodných mikroorganizmov.
  • Mlieko s predĺženou trvanlivosťou vydrží 20–40 dní a tiež sa uchováva v chlade. Je ošetrené teplotou vyššou než 85 °C, ale nižšou než 137 °C, čo zabezpečuje zničenie choroboplodných mikroorganizmov pri takmer nezmenenej výživovej hodnote.
  • Trvanlivé mlieko má trvanlivosť dlhšiu než 6 mesiacov a môže sa skladovať pri izbovej teplote (do 24 °C). Prechádza ultra vysokým ohrevom (137–142 °C, minimálne 1 s), čím sa zničia všetky mikroorganizmy aj spóry. Vplyvom tohto procesu dochádza k výraznejším zmenám nutričných vlastností.

Ďalšie články

Cesta mlieka od kravy až do obchodu

29.07.2025

Cesta mlieka od kravy až do obchodu

Mlieko je bežnou súčasťou nášho jedálnička, ale jeho cesta od kravy až do krabice na regáli je dlhšia, než by sa mohlo zdať. Mlieko sa získava nielen od kráv, ale aj od kôz, oviec či byvolov. Každý druh má odlišné zloženie aj vlastnosti – napríklad kozie mlieko je vhodné aj pre niektorých ľudí s intoleranciou na laktózu. Najčastejšie sa však stretávame s kravským mliekom, pozrime sa teda na jeho spracovanie.

Prečítať článok
Inteligencia hospodárskych zvierat

28.07.2025

Inteligencia hospodárskych zvierat

Myslíš si, že prasa spozná svoje meno? Že krava v stáde rozozná svoju kamarátku? Že niektoré hospodárske zviera môže poslúchať rovnako ako pes? A čo sliepky – naozaj majú „vtáčí mozoček“? Každé zviera je inteligentné inak, no vo všeobecnosti platí, že sú oveľa múdrejšie, než si často myslíme. Pozrime sa na príklady niektorých z nich.

Prečítať článok
Prečo sliepky zobú vajcia a ako ich to odnaučiť?

09.07.2025

Prečo sliepky zobú vajcia a ako ich to odnaučiť?

Zobanie vajec je jeden z najčastejších zlozvykov u sliepok. Mnohí chovatelia si s týmto problémom nevedia rady a skúšajú rôzne „babské rady“ – napríklad ponorenie sliepky do vody. Pozrime sa však na účinnejšie a overené spôsoby, ako sliepky tohto neželaného správania odnaučiť.

Prečítať článok