Ako správne kompostovať?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

25.09.2024

Ako správne kompostovať?

Kompostovanie je ekologický a praktický spôsob, ako využiť organický odpad a premeniť ho na cenný zdroj zlepšujúci kvalitu pôdy. Vďaka kompostovaniu znížite celkové množstvo odpadu a zároveň získate kvalitné hnojivo bohaté na živiny. Aj keď to nie je žiadna veda, pred samotným začiatkom je potrebné ujasniť si zopár pravidiel. Poďte sa na ne mrknúť.

Výber miesta

Skôr ako sa pustíte do kompostovania, je potrebné nájsť vhodné miesto. Ku kompostu by ste mali mať ľahký prístup a mal by byť chránený pred priamym slnkom a silným vetrom. Taktiež je vhodné ho oddeliť od zvyšku záhrady (napr. kríkov) a od zdroja pitnej vody - studne. Kompostér môže byť umiestnený na záhrade, balkóne alebo dokonca vo vnútorných priestoroch. V tomto prípade je však dôležité zaobstarať si špeciálne nádoby, ktoré sú na to určené.

Výber kompostéra

Vybrať si môžete z mnohých typov kompostérov. Do záhrady sú ideálne otvorené typy, ktoré sú zvyčajne drevené alebo plastové, avšak kompostovať sa dá aj na zemi alebo v jame, kde sa vytvorí kopa. Ak máte k dispozícii menší priestor, odporúčame používať uzavreté plastové nádoby, ktoré zabraňujú úniku zápachu. Pokiaľ bývate v byte, ideálnymi sú pre Vás špeciálne domáce kompostéry alebo vermikompostéry, ktoré využívajú vlastnosti dážďoviek premieňať biologický odpad na organické hnojivo.

Čo patrí do kompostu?

Aby všetky procesy prebiehali správne, musíte si vybrať materiály, ktoré sú pre záhradný kompost vhodné. Obsahovať by mal zmes zelených a hnedých zložiek. Pod zelenými materiálmi rozumieme tie, ktoré sú bohaté na dusík - jedná sa napríklad o čerstvý kuchynský odpad (zvyšky a šupky z ovocia a zeleniny, kávovú usadeninu, čajové vrecúška) alebo pokosenú trávu. Hnedé materiály potom dodávajú uhlík. Ide o lístie, drevný odpad alebo slamu.

Rozhodne sa však vyhýbajte zvyškom mäsa, kostiam, uhoľnému popolu, kameňom, kôstkam z ovocia, šupkám z tropického ovocia, chemicky ošetrenému drevu a celkovo chemikáliám alebo chorým rastlinám. 

Ako založiť kompost?

Ak Vás zaujíma, ako vytvoriť kompost, je dôležité zdôrazniť, že tento proces je založený na postupnom vrstvení jednotlivých materiálov. Začína sa vždy hnedým materiálom, teda lístím, vetvičkami alebo pilinami. Tým sa zabezpečí dobrá priedušnosť. Potom nasledujú jednotlivé organické odpady.

Aby bol organický materiál rozložený, je potrebné kompost pravidelne obracať. Až vtedy bude dostatočne prevzdušnený a materiály sa premiešajú. Zároveň kontrolujte vlhkosť. Ak je príliš suchý (zistíme to podľa toho, že sa v dlani rozpadá), zavlažte ho alebo pridajte zelené materiály. Ak je príliš vlhký, pridajte suchý materiál, napríklad hobliny alebo suché lístie.

A nakoniec, buďte trpezliví. Proces trvá až rok, preto sa nikam neponáhľajte. Keď je zmes pripravená na použitie, má tmavohnedú farbu, je drobivá a príjemne vonia. Ak nechcete čakať príliš dlho, môžete vyskúšať urýchľovač, ktorý využíva prospešné baktérie a enzýmy k prirodzenému rozkladu organického odpadu.

Vďaka kompostovaniu jednoducho a efektívne premeníte organický odpad na hnojivo plné dôležitých živín. Aby všetko prebiehalo správne, je potrebné vyberať vhodné materiály, prevzdušňovať, kontrolovať vlhkosť a byť trpezlivý. Takto získate kvalitný kompost, ktorý podporí rast Vašich rastlín.

Ďalšie články

Je pre psa lepší obojok alebo postroj?

29.04.2025

Je pre psa lepší obojok alebo postroj?

Na trhu nájdete množstvo rôznych typov postrojov a obojkov. Ako však spoznať, ktorý z nich je ten pravý práve pre vášho miláčika? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Prečítať článok
Ako vyzerá včelársky rok?

29.04.2025

Ako vyzerá včelársky rok?

Práca včelára sa odvíja od prírody – od počasia, teplôt a predovšetkým od dostupnosti prirodzených zdrojov včelej potravy. Preto je zásadné sledovať ročný cyklus, ktorý zahŕňa kvitnutie tzv. vodiacich rastlín. Každé obdobie má svoje špecifické požiadavky na starostlivosť o včelstvo. Včelársky rok možno rozdeliť do siedmich základných období, pričom každé z nich vyžaduje konkrétne postupy a opatrenia. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.

Prečítať článok
Chov činčíl

27.04.2025

Chov činčíl

Chov činčíl si získava stále väčšiu obľubu vďaka ich roztomilej podobe, priateľskej povahe a mimoriadne hebkej srsti. Tieto malé hlodavce, pôvodom z juhoamerických And, boli v prírode takmer vyhubené kvôli lovu na kožešinu. Dnes sa činčily chovajú prevażne ako domáci miláčikovia. Sú to nočné zvieratá, ktoré väčšinu dňa prespia a aktívne sú až po zotmení. Sú veľmi spoločenské, preto sa odporúa chovať ich aspoň v páre. Priemerná dĺžka života činčíl je 10–15 rokov, pričom výnimočne sa môžu dožiť až 20 rokov.

Prečítať článok