
Ako prilepšiť zveri v zime?
Pre divokú zver je zimné obdobie veľmi náročné na prežitie. Pokiaľ si pred zimou nevytvoria dostatočné tukové zásoby, môže dôjsť až k úhynu. Rovnako je tomu aj v prípade, že do krmelcov prinesieme nevhodné potraviny. Ako teda zveri v zimnom období prilepšiť tak, aby sme jej neublížili?
Kedy začať?
Všeobecne prevláda názor, že prikrmovať stačí iba v zime, až keď teploty klesnú pod bod mrazu a povrch zeme pokryje snehová nádielka. Tak tomu však nie je. Vhodné je začať už na jeseň, aby si zver stihla vytvoriť dostatočnú tukovú zásobu. Po príchode zimy bude prežitie jednoduchšie. Aj tak treba v priebehu mrazov lesným zvieratám prilepšiť, aby sa nepustila napríklad do Vašich stromčekov.
Čo im dopriať?
Nie každá potravina, ktorú do krmelca prinesieme, bude mať prospešný vplyv na tráviaci trakt zveri. Tu uvádzame základný zoznam toho, čím určite nešliapnete vedľa. A pokiaľ si nie ste krmivom istí, zájdite sa opýtať za poľovníkov, tí Vám radi poradia.
Základným doplnkovým krmivom je soľ, vďaka ktorej budú doplnené potrebné minerály a napomôže správnemu tráveniu. Soľ podávajte vo forme lizu alebo kuchynskej soli v kuse. K dostaniu sú tiež pasty, ktoré sa namažú napríklad na peň a stvrdnú.
Ďalej sa krmivo rozdeľuje do troch sekcií, v krmelci by mala byť zastúpená každá z nich. Prvé sú objemové krmivá, ktoré sú pre zver najprirodzenejšou potravou. Patrí medzi ne napríklad seno, ďatelina, trávy, byliny, letniny, lucerna či sušené maliní. Základom je podávať tieto krmivá riadne vysušené.
Ďalšou zložkou sú krmivá jadrové, kam radíme obilniny, avšak pre zver je vhodný iba ovos, ktorý ako jediný nespôsobuje tráviace problémy. Radosť urobíme gaštanmi, žaluďmi, hrachom, kukuricou či bukvicami. Avšak nič sa nemá preháňať, a tak dajte pozor predovšetkým u gaštanov, ktoré vo väčšom množstve spôsobujú tráviace ťažkosti. Práve tieto krmivá je vhodné podávať už od jesene, sú totiž hlavným zdrojom energie a zver si vďaka nim vytvorí dostatočnú tukovú zásobu.
Na doplnenie tekutín a vitamínov sa podávajú krmivá dužinaté, medzi ktoré patrí ovocie – najvhodnejšie sú napríklad jablká, hrušky, slivky alebo marhule, a zelenina – zemiaky, mrkva či kŕmna repa.
A čo pečivo?
V zásade neodporúčame sušené pečivo zveri predkladať, aby nedošlo k tráviacim ťažkostiam. Je ho totiž treba veľmi starostlivo usušiť, nemalo by byť solené, plnené a už vôbec nie plesnivé. Aby pečivo ďalej nenasiaklo vlhkosť, je potrebné ho podávať, keď mrzne. Navlhnuté môže spôsobiť fatálne následky. Rovnako je tomu aj s ostatnou ľudskou stravou. Je teda lepšie sa týmto potravinám úplne vyhnúť. Preto pečivo nemožno odporučiť.
Kam krmivo umiestniť?
Najlepšou voľbou na umiestnenie krmiva sú krmelce. Pokiaľ o žiadnom vo Vašom okolí neviete, zájdite sa opýtať za poľovníkmi. Tí majú na starosť všetku starostlivosť o zver a jej prikrmovanie. Ďalšou možnosťou je umiestniť potravu na zem, kde si ju zvieratá bez problémov nájdu. V krmelci to však bude vyzerať úhľadnejšie.
Nezabúdajme teda na zimou ohrozené zvieratá a doprajme im potrebné živiny. Ak sa budeme riadiť základnými pravidlami, môžeme im týmto krokom výrazne pomôcť.
Ďalšie články

30.04.2025
7 tipov na jarnú údržbu pasienkov
Správna jarná starostlivosť o pasienky je kľúčová pre zabezpečenie kvalitnej a výživnej pastvy počas celej sezóny. V tomto článku sa pozrieme na hlavné kroky, ktoré by mal každý chovateľ pred začiatkom pastevného obdobia urobiť.
Prečítať článok
29.04.2025
Je pre psa lepší obojok alebo postroj?
Na trhu nájdete množstvo rôznych typov postrojov a obojkov. Ako však spoznať, ktorý z nich je ten pravý práve pre vášho miláčika? Poďme sa na to spoločne pozrieť.
Prečítať článok
29.04.2025
Ako vyzerá včelársky rok?
Práca včelára sa odvíja od prírody – od počasia, teplôt a predovšetkým od dostupnosti prirodzených zdrojov včelej potravy. Preto je zásadné sledovať ročný cyklus, ktorý zahŕňa kvitnutie tzv. vodiacich rastlín. Každé obdobie má svoje špecifické požiadavky na starostlivosť o včelstvo. Včelársky rok možno rozdeliť do siedmich základných období, pričom každé z nich vyžaduje konkrétne postupy a opatrenia. Poďme sa na ne spoločne pozrieť.
Prečítať článok