Výkrm ošípaných

Autor: Juraj Korim

06.10.2023

Výkrm ošípaných

Uvažujete o obstaraní ošípanej, ale neviete, čím ju poriadne vykŕmiť tak, aby ste získali tú najlepšiu kvalitu mäsa? Tak čítajte ďalej, dozviete sa dôležité informácie.

Výber prasiatka je základ

Určite sa oplatí byť pri výbere prasiatka ostražití, aby ste sa vyhli následným ťažkostiam či úhynu zvieraťa. Prasiatko vyberajte z prevereného chovu, v ktorom Vám oznámia celkovú zdravotnú situáciu, čím bolo očkované a či bolo odčervené. Zaujímajte sa taktiež o informácie ohľadom veku a hmotnosti, ktorá by počas obstarania mala byť okolo 20 až 25 kg. Dobre si rozmyslite, či chcete prasiatko štandardné alebo neštandardné, ktoré má nejaký zdravotný problém, napríklad prietrž. Vyjde síce o niečo lacnejšie, ale je u neho vyššie riziko úhynu a ďalších zdravotných problémov. Odchádzať by ste mali tiež s informáciou ohľadom stravy, ktorá bola prasiatkam dávaná. Než si prasiatko totiž zvykne na nové prostredie, malo by dostávať rovnaké kŕmenie, a až následne môže prebehnúť zmena podľa Vás. Pri kúpe by ste mali vidieť celý vrh, aby ste vybrali silné a zdravé prasiatko bez zjavných vád.

Porážková hmotnosť

Zvyčajná hmotnosť pre porážku je 105 až 115 kg, táto hmotnosť sa považuje za ideálnu vzhľadom na pomer ceny a výťažnosti mäsa. Ak by porážková hmotnosť dosahovala vyšších cifier, narastal by podiel masti (ošípané okolo 150 kg).

Ako teda prasa vykŕmiť?

Jadrové krmivá predstavujú základ stravy a tiež hlavný zdroj energie. Najčastejšie sa u nás podáva pšenica a jačmeň formou šrotu, v menších dávkach aj ovos. Vhodnou obilninou je tiež kukurica, ktorá má najvyššiu energetickú hodnotu, avšak veľké zastúpenie v kŕmnej dávke vedie k zhoršeniu kvality tuku (žltkastý a riedky). Žito sa vzhľadom k negatívnemu vplyvu na zažívanie neodporúča. Pokiaľ je prasa kŕmené iba jadrovými krmivami, je jeho spotreba za výkrm 220 až 250 kg. Pokiaľ pridávame zemiaky, potom sa spotreba pohybuje okolo 140 až 170 kg za výkrm.


Zemiaky stále tvoria súčasť potravy vykrmovaných ošípaných. Pokojne môžu byť drobné či nakopnuté, ale rozhodne nie nahnité, zaplesnené a zelenkavé. Podávajte ich buď varené alebo zosilážované.


Samozrejme môžete prasaťu dopriať aj nejaké zvyšky z Vašej kuchyne, ale neberte to tak, že je smetný koš. Ani táto potrava nesmie byť plesnivá či hnijúca a rozhodne sa nesmie skrmovať vo veľkom množstve. Tiež by nemala byť korenená a premastená. Prasa si pochutí na šupkách z ovocia a zeleniny alebo tvrdom pečive, ktoré je nutné namočiť do teplej vody.


Občas vypustite prasa na pastvinu, na ktorej si zaistí svoje potravinové potreby zo všetkého, čo mu príde do cesty.


Výkrm obohaťte o sypkú minerálno-vitamínovú zmes pre adekvátny rast a o pivovarské kvasnice pre výraznejšiu podporu vitality a trávenia.

Ďalšie články

Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

15.05.2025

Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších

O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.

Prečítať článok
Druhy dojenia a typy dojární

14.05.2025

Druhy dojenia a typy dojární

Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.

Prečítať článok
Ako si vyrobiť domáce jerky?

13.05.2025

Ako si vyrobiť domáce jerky?

V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?

Prečítať článok