Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Tajomstvá úspešnej žatvy
August je pre záhradkárov charakteristicky radostným obdobím žatvy, ale taktiež námahy a množstva práce. Záhrady sa začínajú plniť čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré čakajú na zber a následné spracovanie. Vďaka tomu je tento posledný letný mesiac taktiež v znamení hojnosti. Avšak ani na záhradách tých najskúsenejších záhradkárov nevyzerajú veci vždy tak dokonalo ako si myslíme.
Pripravili sme si preto pre vás tie najefektívnejšie tipy a triky, vďaka ktorým sa vyhnete častým problémom pri zbere ovocia a zeleniny. Poďme sa im konečne nadobro vyhnúť a užiť si zaslúženú odmenu v krásnej a zdravej záhrade.
Správne zavlažovanie
Či už na záhrade pestujete ovocie, zeleninu alebo oboje súčasne, na dosiahnutie šťavnatých a bohatých plodov je nevyhnutné pravidelné polievanie. Pokiaľ si nie ste istí, kedy vaše rastliny treba poliať, môžete to zistiť odtrhnutím asi 10 cm zeminy na povrchu. Ak je pod ňou sucho, je potrebné sa pustiť do zavlažovania záhrady.
Ochrana pred škodcami
Účinným spôsobom ako chrániť svoje plodiny pred rôznymi záhradnými škodcami je aplikácia vhodných postrekov a, samozrejme, aj priebežná kontrola záhrady.
V období dažďov sa taktiež zvyšuje riziko výskytu škodcov na záhrade. Jedným z nich je napríklad moniliová hniloba, ktorá poškodzuje dozrievajúce plody kôstkovín a jadrovín. Je preto nutné preventívne odstraňovať napadnuté plody a vetvičky, obmedziť pestovanie náchylných odrôd a zaistiť ich ošetrenie vhodnými prípravkami. Šedá hniloba je špecifický druh plesne, ktorá napadá najmä hrozno - od nezrelých až po plne zrelé plody. Proti tejto nákaze je účinné dobré ošetrenie zóny hrozna.
V tomto období je rovnako dôležité mať na pamäti postrek proti obaľovačovi jablčnému pri jabloniach a kontrolovať výskyt roztočcov, molíc, ploštíc a ďalších škodcov na zelenine alebo ovocí, vyskytujúcich sa najčastejšie vo vlhkom počasí. Šíriť sa môžu aj hubové choroby, kvôli ktorým je potrebné venovať zvýšenú pozornosť a dozerať na ľahko náchylné plodiny.
Pravý čas na zber
Kedy začať so zberom? Pri zbere ovocia a zeleniny si dajte pozor na to, že niektoré sa zberajú plne zrelé a niektoré ešte pred dozretím.
Príkladom zeleniny, ktorá nesmie byť prezretá, sú cukety, hrach, kukurica cukrová či fazuľové struky, ktoré sa zberajú dokonca nezrelé. Naopak rajčiny, papriky alebo dyne sa musia zberať až v plnej zrelosti. Jablká, hrušky, slivky, egreše a ďalšie ovocie treba vždy zberať zrelé, ale nie prezreté.
Ďalšie články
26.11.2025
Múčne červy: Prečo by im nemal odolať žiadny chov?
Divoké zvieratá si celkom bežne obohacujú svoj jedálny lístok hmyzom – a rovnakú možnosť by sme im mali dopriať aj v domácom chove. Táto prirodzená potrava je vhodná pre hydinu, plazy, žaby, ježkov, škrečkov, hlodavce, ale aj pre mačky a psov.
Prečítať článok
25.11.2025
Aké problémy najčastejšie trápia chovy hovädzieho dobytka?
Mastitídy, problémy s pohybom, slabšia plodnosť aj hnačky u teliat patria medzi najčastejšie zdravotné komplikácie u hovädzieho dobytka. Každá z nich môže výrazne ovplyvniť úžitkovosť, pohodu zvierat aj ekonomiku chovu. Dobrá prevencia, pravidelná kontrola a včasný zásah sú preto kľúčové.
Prečítať článok
21.11.2025
Torzia žalúdka
Torzia žalúdka je akútny, život ohrozujúci stav, ktorý postihuje predovšetkým veľké plemená psov. Ak nie je včas rozpoznaná a liečená, veľmi často končí smrťou. V tomto článku sa dozviete, ako torziu rozpoznať, čo ju spôsobuje a ako jej možno účinne predchádzať.
Prečítať článok