

Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Tajomstvá úspešnej žatvy
August je pre záhradkárov charakteristicky radostným obdobím žatvy, ale taktiež námahy a množstva práce. Záhrady sa začínajú plniť čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré čakajú na zber a následné spracovanie. Vďaka tomu je tento posledný letný mesiac taktiež v znamení hojnosti. Avšak ani na záhradách tých najskúsenejších záhradkárov nevyzerajú veci vždy tak dokonalo ako si myslíme.
Pripravili sme si preto pre vás tie najefektívnejšie tipy a triky, vďaka ktorým sa vyhnete častým problémom pri zbere ovocia a zeleniny. Poďme sa im konečne nadobro vyhnúť a užiť si zaslúženú odmenu v krásnej a zdravej záhrade.
Správne zavlažovanie
Či už na záhrade pestujete ovocie, zeleninu alebo oboje súčasne, na dosiahnutie šťavnatých a bohatých plodov je nevyhnutné pravidelné polievanie. Pokiaľ si nie ste istí, kedy vaše rastliny treba poliať, môžete to zistiť odtrhnutím asi 10 cm zeminy na povrchu. Ak je pod ňou sucho, je potrebné sa pustiť do zavlažovania záhrady.
Ochrana pred škodcami
Účinným spôsobom ako chrániť svoje plodiny pred rôznymi záhradnými škodcami je aplikácia vhodných postrekov a, samozrejme, aj priebežná kontrola záhrady.
V období dažďov sa taktiež zvyšuje riziko výskytu škodcov na záhrade. Jedným z nich je napríklad moniliová hniloba, ktorá poškodzuje dozrievajúce plody kôstkovín a jadrovín. Je preto nutné preventívne odstraňovať napadnuté plody a vetvičky, obmedziť pestovanie náchylných odrôd a zaistiť ich ošetrenie vhodnými prípravkami. Šedá hniloba je špecifický druh plesne, ktorá napadá najmä hrozno - od nezrelých až po plne zrelé plody. Proti tejto nákaze je účinné dobré ošetrenie zóny hrozna.
V tomto období je rovnako dôležité mať na pamäti postrek proti obaľovačovi jablčnému pri jabloniach a kontrolovať výskyt roztočcov, molíc, ploštíc a ďalších škodcov na zelenine alebo ovocí, vyskytujúcich sa najčastejšie vo vlhkom počasí. Šíriť sa môžu aj hubové choroby, kvôli ktorým je potrebné venovať zvýšenú pozornosť a dozerať na ľahko náchylné plodiny.
Pravý čas na zber
Kedy začať so zberom? Pri zbere ovocia a zeleniny si dajte pozor na to, že niektoré sa zberajú plne zrelé a niektoré ešte pred dozretím.
Príkladom zeleniny, ktorá nesmie byť prezretá, sú cukety, hrach, kukurica cukrová či fazuľové struky, ktoré sa zberajú dokonca nezrelé. Naopak rajčiny, papriky alebo dyne sa musia zberať až v plnej zrelosti. Jablká, hrušky, slivky, egreše a ďalšie ovocie treba vždy zberať zrelé, ale nie prezreté.
Ďalšie články

13.05.2025
Ako si vyrobiť domáce jerky?
V poslednom čase sa jerky stáva čoraz obľúbenejšou pochúťkou – a niet sa čomu čudovať. Je chutné, výživné a najmä plné bielkovín. Skvelo sa hodí nielen na túry či výlety, ale aj ako zdravšia alternatíva čipsov k večernému filmu. Ako si túto delikatesu pripraviť doma?
Prečítať článok
13.05.2025
Čím kŕmiť psa: BARF, granule alebo konzervy?
V súčasnosti máme veľa možností, ako a čím kŕmiť svojho psa. Všetko má však svoje výhody aj nevýhody. Poďme sa na to spolu pozrieť.
Prečítať článok
30.04.2025
7 tipov na jarnú údržbu pasienkov
Správna jarná starostlivosť o pasienky je kľúčová pre zabezpečenie kvalitnej a výživnej pastvy počas celej sezóny. V tomto článku sa pozrieme na hlavné kroky, ktoré by mal každý chovateľ pred začiatkom pastevného obdobia urobiť.
Prečítať článok