

Autor: Pavel Frček
06.09.2024
Tajomstvá úspešnej žatvy
August je pre záhradkárov charakteristicky radostným obdobím žatvy, ale taktiež námahy a množstva práce. Záhrady sa začínajú plniť čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré čakajú na zber a následné spracovanie. Vďaka tomu je tento posledný letný mesiac taktiež v znamení hojnosti. Avšak ani na záhradách tých najskúsenejších záhradkárov nevyzerajú veci vždy tak dokonalo ako si myslíme.
Pripravili sme si preto pre vás tie najefektívnejšie tipy a triky, vďaka ktorým sa vyhnete častým problémom pri zbere ovocia a zeleniny. Poďme sa im konečne nadobro vyhnúť a užiť si zaslúženú odmenu v krásnej a zdravej záhrade.
Správne zavlažovanie
Či už na záhrade pestujete ovocie, zeleninu alebo oboje súčasne, na dosiahnutie šťavnatých a bohatých plodov je nevyhnutné pravidelné polievanie. Pokiaľ si nie ste istí, kedy vaše rastliny treba poliať, môžete to zistiť odtrhnutím asi 10 cm zeminy na povrchu. Ak je pod ňou sucho, je potrebné sa pustiť do zavlažovania záhrady.
Ochrana pred škodcami
Účinným spôsobom ako chrániť svoje plodiny pred rôznymi záhradnými škodcami je aplikácia vhodných postrekov a, samozrejme, aj priebežná kontrola záhrady.
V období dažďov sa taktiež zvyšuje riziko výskytu škodcov na záhrade. Jedným z nich je napríklad moniliová hniloba, ktorá poškodzuje dozrievajúce plody kôstkovín a jadrovín. Je preto nutné preventívne odstraňovať napadnuté plody a vetvičky, obmedziť pestovanie náchylných odrôd a zaistiť ich ošetrenie vhodnými prípravkami. Šedá hniloba je špecifický druh plesne, ktorá napadá najmä hrozno - od nezrelých až po plne zrelé plody. Proti tejto nákaze je účinné dobré ošetrenie zóny hrozna.
V tomto období je rovnako dôležité mať na pamäti postrek proti obaľovačovi jablčnému pri jabloniach a kontrolovať výskyt roztočcov, molíc, ploštíc a ďalších škodcov na zelenine alebo ovocí, vyskytujúcich sa najčastejšie vo vlhkom počasí. Šíriť sa môžu aj hubové choroby, kvôli ktorým je potrebné venovať zvýšenú pozornosť a dozerať na ľahko náchylné plodiny.
Pravý čas na zber
Kedy začať so zberom? Pri zbere ovocia a zeleniny si dajte pozor na to, že niektoré sa zberajú plne zrelé a niektoré ešte pred dozretím.
Príkladom zeleniny, ktorá nesmie byť prezretá, sú cukety, hrach, kukurica cukrová či fazuľové struky, ktoré sa zberajú dokonca nezrelé. Naopak rajčiny, papriky alebo dyne sa musia zberať až v plnej zrelosti. Jablká, hrušky, slivky, egreše a ďalšie ovocie treba vždy zberať zrelé, ale nie prezreté.
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok