-800x800.jpg)
Šklbanie hydiny pre začiatočníkov: Diel 1
Nikdy ste nešklbali? Nevadí! Prinášame Vám článok o základoch šklbanie. Naučíme Vás základy o hydine a pridáme veľa rád, tipov a trikov ohľadom šklbanie hydiny.
Ak by ste tápali s výberom vhodnej škubačky na šklbanie hydiny, kontaktujte našich kolegov na telefóne +421 022/ 22 05 171 a všetko s Vami ochotne preberieme.
Šklbanie na mokro (po sparenie)
Najrýchlejší a najľahší spôsob šklbanie je šklbanie na mokro - po sparenie hydiny. Hydina po zabití a vykrvácaní chytíme za pazúry, nakrátko ponoríme do ľadovej vody a potom sparíme vo vode s teplotou cca 62-72 ° C po dobu cca 2-3 minút. Kuraťom vo vode pohybujeme, aby sa sparenia prebehlo rovnomerne. Hrabavá hydina sa sparuje na 63 ° C, vodná hydina sa sparuje na 73 ° C.
Pri nízkej teplote hydina nepôjde dobre šklbať, pri príliš vysokej sa potrhá kože hydiny.
Šklbanie vo škubačce:
Sparenú hydinu vhoďte priamo do bubna šklbačky a šklbačku zapnite. Ošklbaní trvá cca. 60-90 sekúnd. Počas šklbanie do šklbačky přilívejte vodu, alebo zapnite hadicu s vodou priamo do šklbačky. Všetky šklbačky od nás majú už integrované napojenie na vodu.
Šklbanie ručne:
To nemusíme popisovať. To všetci poznáme, a vieme že to nie je nič príjemné. Preto odporúčame naše bubnové šklbačky :-)
A čo kačice?
Zle ošklbané kačice ponoriť na sekundu do vosku, vytiahnuť a ihneď schladiť v nádobe so studenou vodou. Opakovať cca 5x, potom vosk so zvyškami peria olúpať z tela kačky. Po ukončení porážky sa vosk s perím opäť rozpustí a precedí cez sito, odporúčame ihneď stlačiť nejakú nádobou a vosk vylisovať a zabrániť maximálne stratám. Pozor, vosk veľmi rýchlo tuhne, preto sa to musí vykonávať rýchlo. Pri práci sú nutné ochranné pomôcky - okuliare, gumové rukavice a zástera!
Ďalšie články

15.09.2025
Prečo vtáky nekŕmiť pečivom?
Blíži sa chladné obdobie a s ním aj ľudská túžba pomáhať a prilepšovať zvieratkám. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri prikrmovaní, je kŕmenie vtákov pečivom. Aj keď im pečivo podávate s tým najlepším úmyslom, spôsobí im viac škody než úžitku. Prečo je to tak?
Prečítať článok
12.09.2025
Ako kŕmiť kozy?
Chov kôz v domácich podmienkach je stále obľúbenejší. Či už ide o mlieko, mäso alebo len radosť zo zvierat, základom úspechu je správna výživa. Kozy sú citlivé, ale vďačné zvieratá – ak im zabezpečíte kvalitné krmivo, čistú vodu a vhodné podmienky, odmenia sa vám vitalitou aj produkciou. Ako na to?
Prečítať článok
27.08.2025
Majú zvieratá emócie?
To, že zvieratá dokážu cítiť a prejavovať náklonnosť nielen medzi sebou, ale aj voči nám, už dnes nikoho neprekvapuje. Po dlhé stáročia však prevládal názor, že zvieratá sú len „stroje“, ktoré reagujú iba na podnety a necítia žiadne vnútorné prežitky. Až v posledných desaťročiach, s rozvojom neurovied, etológie a moderných behaviorálnych štúdií, sa ukázalo, že aj zvieratá majú svoj emočný svet – a ten je často veľmi podobný tomu nášmu.
Prečítať článok