Nosné sliepky: Aké plemená znášajú najviac vajec
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

04.05.2022

Nosné sliepky: Aké plemená znášajú najviac vajec

Pokiaľ doma chováte sliepky predovšetkým kvôli tomu, aby ste v kuchyni vždy mali k dispozícii dostatočnú zásobu čerstvých vajec, oplatí sa vybrať to najlepšie slepačie plemeno z hľadiska množstva vajec, ktoré dokáže znášať. Aké nosné plemeno je najlepšie? Plemien, ktoré zvládnu spoľahlivo dopĺňať vašu domácu zásobu vajec, je hneď niekoľko. Preto si v tomto článku predstavíme tie najlepšie nosnice, ktoré znášajú veľa vajec, či už je leto, alebo zima a niektoré navyše ponúknu aj veľa chutného mäsa.

Hybridky

Ak vám ide len o znášanie čo najväčšieho počtu vajec, jednoznačnú voľbu predstavujú hybridky. Nie sú určené na množenie, v ich prípade ide naozaj hlavne o maximálnu produkciu vajec. Od hybridiek sa dočkáte vajec takmer každý deň, keď znáša aj cez 300 vajec s hnedou škrupinou ročne. Označenie hybridky zahŕňa celý rad druhov nosníc schopných takéto znášky. Vo svojom chove môžete jednotlivé druhy kombinovať. Medzi obľúbené druhy hybridiek patria napríklad nosnice Isabrown alebo Dominant. U chovateľov sú obľúbené aj pre svoju odolnosť.

Leghornky

Leghornky sú biele sliepky krásne na pohľad, ktoré však ohromia nielen svojim vzhľadom, ale aj počtom znesených vajec. Za rok sa dočkáte až 250 vajec s čisto bielou škrupinou. Leghornky patria k plachým plemenám, takže sa bohužiaľ nenechajú skrotiť.

Sussexky

Tiež sussexky patria so schopnosťou znášať až 250 vajec ročne medzi najlepšie nosnice, ktoré môžete mať vo svojom chove. Škrupiny vajec nemajú jednotné sfarbenie, môžu mať krémový odtieň až pomerne sýto hnedú farbu. Na čom si okrem hromady vajec pochutnáte je ich mäso, chuťové je naozaj výborné. Na rozdiel od leghornek majú sussexky pokojnú povahu a možno ich teda ľahko skrotiť - potom sa nebudú vyhýbať treba ani zobanie priamo z vašej ruky.

Plymutky

Plymutky je radosť chovat- sú pokojné a prítulné. Znáša okolo 200 vajec za rok, čo je síce o niečo menej ako predchádzajúce plemená, ale zase sa môžu pochváliť vysokou zmäsilosťou, takže až príde čas, budete mať veľa nielen vajec, ale aj mäsa. Nižšiu produkciu vajec v porovnaní s hybridkami aspoň čiastočne nahrádzajú nižšími nárokmi na kŕmenie. Vďaka ich otužilosti potom nebudete mať o vajcia núdzi ani v zime.

Správne kŕmenie je základ

Nakoniec sa pristane pripomenúť, že bez dostatočného množstva kvalitného kŕmenia nemôžete očakávať veľa vajec ani od tých najlepších nosníc. Iba správne kŕmenie a ideálne životné podmienky v spojení s nosnicami niektorého z najlepších nosných slepačích plemien zaručia, že budete v kurníku každý deň zbierať veľké čerstvé vajcia s dokonalou chuťou. Nosné sliepky jednoducho potrebujú mať toľko kŕmenia, čo ich zobáky ráčia.

Základom kvalitnej kŕmnej dávky sú obilniny, dobrou voľbou je u nás hojne využívaná pšenica. Samotná pšenica však ani napriek vhodnému zloženiu a dietetické parametre nie je dostačujúca,  mj. má vplyv na tvorbu suchého mäsa, a preto je vhodné ju doplniť. Chýbať by sliepkam nemalo ani proso, ktoré je veľmi bohatým zdrojom minerálnych látok.

Vyskúšajte naše liahne alebo kurníky!

Ďalšie články

Užitočné živočíchy v záhrade

02.07.2025

Užitočné živočíchy v záhrade

Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.

Prečítať článok
Ako kŕmiť ošípané?

01.07.2025

Ako kŕmiť ošípané?

Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.

Prečítať článok
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

24.06.2025

Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú

Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.

Prečítať článok