SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI SME KAPACITU SKLADU A EXPEDÍCIE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA TOVAR SKLADOM EXPEDUJEME DO 48 HODÍN.

Ako začať s chovom kačíc
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

17.05.2022

Ako začať s chovom kačíc

Ak máte pri dedinskom domčeku dvor, pre ktorý hľadáte nejaké praktické využitie, jedným z možných riešení je chovať hydinu pre úžitok aj potešenie. Najčastejšie sa pre vajcia a mäso chovajú sliepky, ale zabudnúť by ste pri rozhodovaní nemali ani na kačice, od ktorých sa vajec aj mäsa tiež dočkáte, a pritom je ich chov podobne nenáročný. Keď budete chcieť, môžete pokojne chovať sliepky aj kačice zároveň. Rozmýšľate nad tým, že s chovom kačíc začnete? V tomto článku sme pre vás pripravili rady, ktoré vám uľahčia rozhodnutie, či kačice naozaj chova. A ak sa rozhodnete kladne, tak vďaka týmto radám budete vedieť, ako sa na ich chov pripraviť.

Kde budú kačice žiť

V prvom rade, pred samotným obstaraním kačíc, musíte pre kačice pripraviť vhodné prostredie. To znamená pripraviť výbeh. Čím väčší, tým lepší – malý výbeh by sa rýchlo premenil na bahenisko. Domáce kačice obvykle nemajú potrebu lietať ani prekonávať prekážky, a tak stačí výbeh iba ohradiť dostatočne vysokým oplotením. Avšak napríklad obľúbené kačice pižmové sú dobrý letci, takže im musíte nechať zastrihnúť krídla, prípadne ich chovať vo voliére.

Kačice sa nezaobídu bez vody, a preto vo výbehu veľmi ocenia jazierko. Každopádne potrebujú stály prísun čerstvej vody, takže pokiaľ vo výbehu nebude trvalý zdroj čerstvej vody, budete im musieť často meniť vodu v napájačke, ideálne dvakrát za deň.

Ďalej je potrebné kačkám zaobstarať (vlastnoručne postaviť) nejaký príbytok. Väčšinou má podobu drevenej búdy, v ktorej kačice prečkajú noc. Búda by mala byť uzatvárateľná, aby ste sa nemuseli obávať nočných návštev predátorov, a jej optimálna veľkosť závisí od počtu kačíc, ktoré budete chovať – kačice by sa v ňom pochopiteľne nemali tlačit. Do búdy treba umiestniť suchú podstielku, ktorá dokáže sať trus, zvoliť môžete slamu, hobliny či špeciálne stelivo. Pri stavbe a umiestnení zázemia pre kačice nezabudnite na to, že kačice nemajú rady veterné počasie.

Výber kačacieho plemena

Správny výber plemena kačíc závisí od toho, aký je hlavný dôvod ich chovu. Niektoré plemená ponúkajú väčšiu znášku vajec za rok (nosné plemená), iné zase znesú vajec menej, ale vynikajú množstvom a chuťou mäsa (mäsné plemená). Pokiaľ preferujete skôr viac mäsa pred čo najväčším počtom vajec, môžete chovať napríklad veľmi rozšírenú kačicu pekinskú. Kačica pekinská má elegantné biele perie a charakteristický je pre ňu rýchly rast a zavalitejšie telo, takže sa pri jej chove môžete tešiť na veľkú porciu chutného mäsa s vyššou tučnosťou.

Kačice a kačery

Kačice môžete chovať aj bez prítomnosti káčera, k životu ho nepotrebujú. Avšak ak chcete, aby sa kŕdeľ rozrastol, bez káčera to nepôjde. V kŕdli môžete mať jedného i viacerých káčerov, ani jedna varianta nie je prekážkou pre to, aby ste sa dočkali malých kačičiek.

Čím kačice kŕmiť

Keď budete kačice chovať v dostatočne veľkom výbehu, dokážu si potravu čiastočne zaistiť samy – nepohrdnú trávou, slimákmi alebo hmyzom. V prípade menších výbehov musíte do výbehu kačicam podstrojovať čerstvú trávu, ktorú samozrejme môžete podávať aj kačiciam vo veľkom výbehu. Určite ju neodmietnu.

Pre dobré prospievanie je vhodné, bez ohľadu na veľkosť výbehu, kačicam dopriať kŕmnu zmes, a to najmä v zime a dobe znášky, kedy je to nutnosť. Kŕmna zmes môže obsahovať napríklad pšenicu, kukuricu, ovos a ďalšie obilniny alebo zeleninu a ovocie. Buď ju môžete pripravovať sami, alebo si možno uľahčiť prácu a kupovať hotové sypké či granulované krmivá určené pre kačice.

Kačkám môžete k bežnému kŕmeniu pridať aj krmivo s vitamínmi a minerálnymi látkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú ich zdravotný stav, zvyšujú úžitkovosť, podporujú reprodukčné schopnosti a zlepšujú využiteľnosť krmiva. Pokiaľ chcete patriť medzi starostlivých chovateľov, doplnkové krmivo s týmito látkami im podávajte pokojne celý rok podľa odporúčania výrobcu. Naopak sa snažte vyhýbať podávaniu pečiva, ktoré síce kačice konzumujú, ale nie je príliš výživné a môže im dokonca spôsobiť zdravotné problémy.

Ďalšie články

Ako dlho žije trpasličí králik?

23.04.2024

Ako dlho žije trpasličí králik?

Trpasličí králik, obľúbený spoločník mnohých ľudí, má svojim majiteľom čo ponúknuť. Jeho priateľská povaha, roztomilý vzhľad a pomerne jednoduchá starostlivosť lákajú veľa ľudí, ktorí chcú malé domáce zvieratko. Jednou z často kladených otázok je, ako dlho sa trpasličí králik dožíva. Ako dlho sa teda tieto roztomilé zvieratká zvyčajne dožívajú?

Prečítať článok
Ako sa zbaviť bytových parazitov?

17.04.2024

Ako sa zbaviť bytových parazitov?

Parazity v domácnosti, ako sú šváby, mravce, mole alebo ploštice, môžu spôsobiť nielen značné nepríjemnosti, ale najmä zdravotné problémy. V prípade, že sa s nimi stretnete, je dôležité konať rýchlo a účinne, aby ste zabránili ich šíreniu. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa týchto nežiaducich nájomníkov zbaviť a zabezpečiť, aby Váš domov zostal čistý a bezpečný.  


Prečítať článok
Ako si vybrať vhodný domček pre mačku?

16.04.2024

Ako si vybrať vhodný domček pre mačku?

Mačka môže spať až neuveriteľnych 18 hodín denne. Preto je veľmi dôležité pripraviť jej pohodlné a pokojné miesto na odpočinok. Každé domáce zviera žije v iných podmienkach a má svoje vlastné potreby. Poďte sa preto s nami pozrieť, aké máte možnosti a ako vybrať domček alebo pelech pre mačku.

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích