

Autor: Pavel Frček
25.09.2024
Ako správne kompostovať?
Kompostovanie je ekologický a praktický spôsob, ako využiť organický odpad a premeniť ho na cenný zdroj zlepšujúci kvalitu pôdy. Vďaka kompostovaniu znížite celkové množstvo odpadu a zároveň získate kvalitné hnojivo bohaté na živiny. Aj keď to nie je žiadna veda, pred samotným začiatkom je potrebné ujasniť si zopár pravidiel. Poďte sa na ne mrknúť.
Výber miesta
Skôr ako sa pustíte do kompostovania, je potrebné nájsť vhodné miesto. Ku kompostu by ste mali mať ľahký prístup a mal by byť chránený pred priamym slnkom a silným vetrom. Taktiež je vhodné ho oddeliť od zvyšku záhrady (napr. kríkov) a od zdroja pitnej vody - studne. Kompostér môže byť umiestnený na záhrade, balkóne alebo dokonca vo vnútorných priestoroch. V tomto prípade je však dôležité zaobstarať si špeciálne nádoby, ktoré sú na to určené.
Výber kompostéra
Vybrať si môžete z mnohých typov kompostérov. Do záhrady sú ideálne otvorené typy, ktoré sú zvyčajne drevené alebo plastové, avšak kompostovať sa dá aj na zemi alebo v jame, kde sa vytvorí kopa. Ak máte k dispozícii menší priestor, odporúčame používať uzavreté plastové nádoby, ktoré zabraňujú úniku zápachu. Pokiaľ bývate v byte, ideálnymi sú pre Vás špeciálne domáce kompostéry alebo vermikompostéry, ktoré využívajú vlastnosti dážďoviek premieňať biologický odpad na organické hnojivo.
Čo patrí do kompostu?
Aby všetky procesy prebiehali správne, musíte si vybrať materiály, ktoré sú pre záhradný kompost vhodné. Obsahovať by mal zmes zelených a hnedých zložiek. Pod zelenými materiálmi rozumieme tie, ktoré sú bohaté na dusík - jedná sa napríklad o čerstvý kuchynský odpad (zvyšky a šupky z ovocia a zeleniny, kávovú usadeninu, čajové vrecúška) alebo pokosenú trávu. Hnedé materiály potom dodávajú uhlík. Ide o lístie, drevný odpad alebo slamu.
Rozhodne sa však vyhýbajte zvyškom mäsa, kostiam, uhoľnému popolu, kameňom, kôstkam z ovocia, šupkám z tropického ovocia, chemicky ošetrenému drevu a celkovo chemikáliám alebo chorým rastlinám.
Ako založiť kompost?
Ak Vás zaujíma, ako vytvoriť kompost, je dôležité zdôrazniť, že tento proces je založený na postupnom vrstvení jednotlivých materiálov. Začína sa vždy hnedým materiálom, teda lístím, vetvičkami alebo pilinami. Tým sa zabezpečí dobrá priedušnosť. Potom nasledujú jednotlivé organické odpady.
Aby bol organický materiál rozložený, je potrebné kompost pravidelne obracať. Až vtedy bude dostatočne prevzdušnený a materiály sa premiešajú. Zároveň kontrolujte vlhkosť. Ak je príliš suchý (zistíme to podľa toho, že sa v dlani rozpadá), zavlažte ho alebo pridajte zelené materiály. Ak je príliš vlhký, pridajte suchý materiál, napríklad hobliny alebo suché lístie.
A nakoniec, buďte trpezliví. Proces trvá až rok, preto sa nikam neponáhľajte. Keď je zmes pripravená na použitie, má tmavohnedú farbu, je drobivá a príjemne vonia. Ak nechcete čakať príliš dlho, môžete vyskúšať urýchľovač, ktorý využíva prospešné baktérie a enzýmy k prirodzenému rozkladu organického odpadu.
Vďaka kompostovaniu jednoducho a efektívne premeníte organický odpad na hnojivo plné dôležitých živín. Aby všetko prebiehalo správne, je potrebné vyberať vhodné materiály, prevzdušňovať, kontrolovať vlhkosť a byť trpezlivý. Takto získate kvalitný kompost, ktorý podporí rast Vašich rastlín.
Ďalšie články

16.05.2025
Prečo krava stále prežúva a pes hltá? Trávenie zvierat pod lupou
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dobytok trávi hodiny prežúvaním a pes naopak potravu takmer ani nežuje? Je to kvôli rozdielnemu typu trávenia. Zatiaľ čo niektoré živočíchy majú jednoduchý žalúdok, iné si evolúcia vybavila viacerými oddielmi, mikrobiálnym trávením alebo dokonca pomocou kamienkov. Aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými skupinami zvierat?
Prečítať článok
15.05.2025
Aký druh vlny si vybrať? Porovnanie alpaky, kašmíru, merino vlny a ďalších
O tom, že existujú rôzne plemená oviec, už asi počul každý. Ale vedeli ste, že aj vlna môže mať viacero druhov? Nezískavame ju len z oviec, ale aj z lám či dokonca z králikov.
Prečítať článok
14.05.2025
Druhy dojenia a typy dojární
Dojenie je každodennou súčasťou chovu dojníc – spôsoby jeho vykonávania sa však môžu výrazne líšiť. Od tradičného ručného dojenia až po moderné robotické systémy, každá farma si vyberá riešenie, ktoré vyhovuje jej potrebám a možnostiam. Líšia sa aj samotné dojárne – priestory, kde sa dojenie vykonáva. V tomto článku si prejdeme základné typy dojenia a typy dnes používaných dojární.
Prečítať článok