Ako používať prepustené maslo?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Ako používať prepustené maslo?

Zaujal vás článok "V čom spočívajú hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom"? Zaiste si pamätáte, že oba tuky nie je vhodné používať na vyprážanie. Máme ale dobrú správu, existujú aj iné alternatívy ako len v podobe rafinovaných olejov. Jedným z nich je prepustené maslo ghí, často nazývané ako tekuté zlato. V dnešnom článku si povieme viac o tom, čo je ghí a aké má napríklad využitie.

Elixír zdravia z pravekej Indie

Hoci sa zdá, že sa s prepusteným maslom stretávame až v posledných rokoch, je pravdou, že história tejto pochúťky siaha až 5 tisíc rokov späť, a to do pravekej Indie. Indovia považovali "ghíčko" za blahodarný prostriedok, a my si dnes povieme, čo ich k tomu viedlo.

Ako sa robí prepustené maslo

Recept na prepustené maslo znie pomerne jednoducho. Maslo ghí vznikne prevarením klasického masla, kedy z pôvodného mliečneho výrobku zostane iba tuk bez laktózy a mliečnych sedimentov.

Uplatnenie v kuchyni

Tzv. dymový bod ghíčka nastáva až pri teplote 250 stupňov, čo predurčuje potravinu ako skvelý podklad na vyprážanie. Nehrozí tu tak uvoľňovanie nebezpečných karcinogénnych toxínov. Ghí síce nemá tak výraznú chuť, ako klasické maslo, stále ale pozitívne ovplyvňuje výslednú arómu pokrmu. Prepustené maslo nájde v gastronómii množstvo ďalších využití, a to v prípade pečenia, varenia aj studenej kuchyne.

Straviteľné pre všetkých

Ghí je vďaka svojmu procesu výroby zbavené mliečnych bielkovín, môžu si ho tak vychutnať aj osoby s intoleranciou na laktózu. Kyselina maslová naopak pôsobí protizápalovo a podporuje tráviaci trakt. Prepustené maslo na seba navyše dokáže viazať toxíny, čo pozdvihne vašu snahu v chudnutí.

Vitamíny nesmú chýbať

Očista. Zmizne to zlé a zostane len to prínosné. Hoci to znie ako fantázia, prepustené maslo si skutočne zachováva vitamíny, antioxidanty, horčík a železo, zatiaľ čo je zbavené látok, ktoré najmä pri tepelnej úprave môžu byť škodlivé. Ghí ďalej obsahuje vysoké množstvo butyrátu, čiže mastné kyseliny s pozitívnym účinkom na tráviaci systém. Nutričné hodnoty prepusteného masla tak možno považovať za úplnú bombu.

Ako dlho vydrží ghí?

Síce sa nejedná o cenovo dostupný produkt, pokiaľ ale vezmete do úvahy jeho prospešnosť a niekoľkomesačnú trvanlivosť - v chladničke vydrží dokonca rok, stojí jeho nákup za zváženie.

Môžete si ale skúsiť vyrobiť aj domáce ghí maslo. Klasické maslo rozpustíte v hrnci a necháte chvíľu prevárať na miernom plameni. Postupne odoberiete mliečnu bielkovinu, precedíte a máte hotovo! Dajte si ale pozor, aby ste tekutinu nepripálili.

"Bio z bio"

Pokiaľ chcete maximalizovať kvalitu prepusteného masla pri zaručenom pôvode, najlepším riešením bude si vyrobiť vlastné maslo, ako zdroj pre tzv. tekuté zlato.

S využitím maselnice na výrobu masla si pripravíte ten najlepší mliečny tuk, z ktorého časť použijete napríklad do krémov, a zvyšok na milované ghíčko. A po dnešku, keď už viete, čo je prepustené maslo, môžete s radosťou školiť svojich príbuzných.

Ďalšie články

Aké máme plemená sliepok?

11.06.2025

Aké máme plemená sliepok?

Všetkým milovníkom hospodárstva je jasné, že sliepky sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Ich rozmanité plemená sa vyznačujú špecifickými vlastnosťami, ktoré ich predurčujú na rôzne účely. Správny výber plemena je pre chovateľa obzvlášť dôležitý, preto sme pre vás pripravili stručný prehľad vybraných plemien sliepok a ich zaujímavých vlastností.

Prečítať článok
Ako na chov fretky?

10.06.2025

Ako na chov fretky?

Fretka je malá a hbitá šelma príbuzná kunám. Ide o inteligentné, spoločenské a hravé zviera, ktoré sa hodí aj na chov v byte. Aby bola fretka spokojná a zdravá, potrebuje dostatok priestoru, pohybu, kvalitnej potravy a predovšetkým pozornosť. Ako na to, sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok
Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

09.06.2025

Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

Na lúkach a pastvinách nájdeme množstvo jedovatých rastlín, ktoré môžu ohroziť zdravie zvierat, najmä koní, ktorí sú na ne veľmi citliví. Tieto rastliny môžu byť nebezpečné ako čerstvé, tak aj usušené v sene. Predstavíme si tie najčastejšie a najnebezpečnejšie z nich.


Prečítať článok