Ako používať prepustené maslo?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Ako používať prepustené maslo?

Zaujal vás článok "V čom spočívajú hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom"? Zaiste si pamätáte, že oba tuky nie je vhodné používať na vyprážanie. Máme ale dobrú správu, existujú aj iné alternatívy ako len v podobe rafinovaných olejov. Jedným z nich je prepustené maslo ghí, často nazývané ako tekuté zlato. V dnešnom článku si povieme viac o tom, čo je ghí a aké má napríklad využitie.

Elixír zdravia z pravekej Indie

Hoci sa zdá, že sa s prepusteným maslom stretávame až v posledných rokoch, je pravdou, že história tejto pochúťky siaha až 5 tisíc rokov späť, a to do pravekej Indie. Indovia považovali "ghíčko" za blahodarný prostriedok, a my si dnes povieme, čo ich k tomu viedlo.

Ako sa robí prepustené maslo

Recept na prepustené maslo znie pomerne jednoducho. Maslo ghí vznikne prevarením klasického masla, kedy z pôvodného mliečneho výrobku zostane iba tuk bez laktózy a mliečnych sedimentov.

Uplatnenie v kuchyni

Tzv. dymový bod ghíčka nastáva až pri teplote 250 stupňov, čo predurčuje potravinu ako skvelý podklad na vyprážanie. Nehrozí tu tak uvoľňovanie nebezpečných karcinogénnych toxínov. Ghí síce nemá tak výraznú chuť, ako klasické maslo, stále ale pozitívne ovplyvňuje výslednú arómu pokrmu. Prepustené maslo nájde v gastronómii množstvo ďalších využití, a to v prípade pečenia, varenia aj studenej kuchyne.

Straviteľné pre všetkých

Ghí je vďaka svojmu procesu výroby zbavené mliečnych bielkovín, môžu si ho tak vychutnať aj osoby s intoleranciou na laktózu. Kyselina maslová naopak pôsobí protizápalovo a podporuje tráviaci trakt. Prepustené maslo na seba navyše dokáže viazať toxíny, čo pozdvihne vašu snahu v chudnutí.

Vitamíny nesmú chýbať

Očista. Zmizne to zlé a zostane len to prínosné. Hoci to znie ako fantázia, prepustené maslo si skutočne zachováva vitamíny, antioxidanty, horčík a železo, zatiaľ čo je zbavené látok, ktoré najmä pri tepelnej úprave môžu byť škodlivé. Ghí ďalej obsahuje vysoké množstvo butyrátu, čiže mastné kyseliny s pozitívnym účinkom na tráviaci systém. Nutričné hodnoty prepusteného masla tak možno považovať za úplnú bombu.

Ako dlho vydrží ghí?

Síce sa nejedná o cenovo dostupný produkt, pokiaľ ale vezmete do úvahy jeho prospešnosť a niekoľkomesačnú trvanlivosť - v chladničke vydrží dokonca rok, stojí jeho nákup za zváženie.

Môžete si ale skúsiť vyrobiť aj domáce ghí maslo. Klasické maslo rozpustíte v hrnci a necháte chvíľu prevárať na miernom plameni. Postupne odoberiete mliečnu bielkovinu, precedíte a máte hotovo! Dajte si ale pozor, aby ste tekutinu nepripálili.

"Bio z bio"

Pokiaľ chcete maximalizovať kvalitu prepusteného masla pri zaručenom pôvode, najlepším riešením bude si vyrobiť vlastné maslo, ako zdroj pre tzv. tekuté zlato.

S využitím maselnice na výrobu masla si pripravíte ten najlepší mliečny tuk, z ktorého časť použijete napríklad do krémov, a zvyšok na milované ghíčko. A po dnešku, keď už viete, čo je prepustené maslo, môžete s radosťou školiť svojich príbuzných.

Ďalšie články

Ako pripraviť králiky na zimu?

19.11.2024

Ako pripraviť králiky na zimu?

Hoci sú králiky pomerne odolné zvieratá, zima prináša určité výzvy pre králiky aj pre nás, ich chovateľov. Aby zimu prežili v zdraví a pohode, je dôležité pripraviť im vhodné prostredie a vyhnúť sa tomu, čo králikom prekáža. V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako sa starať o králika a ako by mala takáto príprava na zimu alebo starostlivosť v chladnom počasí vyzerať.

Prečítať článok
Môže pes kosti?

15.11.2024

Môže pes kosti?

Určite ste už niekedy počuli o tom, že psy by nemali konzumovať kosti. Na druhú stranu, niektorí ľudia veria, že kosti psom nijako neškodia. Pravda je niekde uprostred, preto sa poďme spoločne pozrieť na to, aké kosti môžu psy bezpečne konzumovať.

Prečítať článok
Ako chrániť psie labky v zime?

13.11.2024

Ako chrániť psie labky v zime?

Zimné radovánky milujú nielen deti, ale aj naši štvornohí priatelia. Chladné a mrazivé počasie však zároveň prináša nepríjemnosti, ktoré sa týkajú aj psích labiek. Starostlivosť o ne je preto nevyhnutnou súčasťou týchto mrazivých dní. Sneh, posypová soľ a teploty pod bodom mrazu môžu spôsobiť nemalé ťažkosti, ako je podráždenie, praskanie alebo bolestivosť. Ako teda v zime psie labky čo najlepšie chrániť?

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích