

Autor: Pavel Frček
13.08.2024
Ako ochrániť hospodárske zvieratá pred prehriatím?
Prehriatie pri hospodárskych zvieratách predstavuje závažný problém, ktorý môže viesť k nemalým zdravotným komplikáciám, zníženiu produkcie a v extrémnych prípadoch aj k uhynutiu. Je treba dbať na zvýšenú opatrnosť a účinne zvieratá chrániť pred nepriaznivými účinkami vysokých teplôt. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.
Dostatok tieňu
Najjednoduchšia a najúčinnejšia metóda, ako znížiť riziko prehriatia, je poskytnutie tieňu pre pastevne chované zvieratá. Poslúžiť môžu stromy, kríky, ale taktiež Vami postavené prístrešky. Dôležité je, aby tieto miesta boli dobre ventilované a poskytovali dostatok priestoru pre všetky zvieratá.
Dostatok vody
Voda je v lete dôležitá nielen pre nás, ale taktiež pre všetky zvieratá, nielen tie hospodárske. V priebehu horkých letných dňov je treba pitný režim zvýšiť. Zamerajte sa teda na to, aby zvieratá mali neustály prístup k čerstvej a čistej vode. Napájadla umiestnite po celom areáli, aby boli vždy k dispozícii. Pravidelne je treba taktiež kontrolovať a čistiť misky, aby voda nebola znečistená. Počas horkých dní taktiež prispôsobte druh krmiva pre hospodárske zvieratá.
Správna ventilácia v stajniach
Pre zvieratá chované v stajniach je kľúčová dobrá ventilácia. Stajne bývajú navrhnuté tak, aby umožňovali voľný priechod vzduchu. Ak tomu tak nie je, dajú sa využiť ventilátory, ktoré pomôžu so zlepšením cirkulácie vzduchu. Nezabudnite na to, že v prípade výpadku energie ste povinní zaistiť náhradný energetický zdroj. Vetrať nezabudnime ani kurín, aby sa nevyskytli paraziti u sliepok, a navyše budú mať pred spaním čerstvý vzduch.
Preprava
Pozor dajte taktiež pri preprave hospodárskych zvierat. Smerujte ju skôr na ranné či večerné hodiny, keď už nie je také horko, a nezabudnite na splnenie podmienok daných legislatívou, ako je napríklad kontrola teploty a dostatočné vetranie či doba trvania prepravy v závislosti na druhu zvierat.
Sledovanie zdravotného stavu
Zvieratá pravidelne kontrolujte a sledujte ich zdravotný stav. Pokiaľ dôjde k zmene ihneď jednajte. Prehriatie zapríčiní zrýchlenie metabolizmu a tým taktiež rýchlejšiu spotrebu kyslíka. Na zvierati sa dá pozorovať rýchle a ťažké dýchanie, dýchavičnosť, dehydratácia. V najhoršom prípade dochádza až k bezvedomiu.
Pokiaľ k prehriatiu predsa len dôjde, ihneď premiestnite zviera do tieňa, postupne ochladzujte vlažnou vodou a dohliadnite na pitný režim. Následne vyhľadajte pomoc veterinára.
S prehriatím sa pomerne dobre dokážu vyrovnať ošípané, ktoré sa za účelom ochladenia váľajú v blate. Horšie je na tom hydina, predovšetkým malé kuriatka, pri ktorých dochádza k rýchlej dehydratácií aj pri krátkom pôsobení tepla. Vysoké teploty majú taktiež vplyv na premnoženie parazitov, napríklad všenka u sliepok, a na znášku. Zhoršuje sa kvalita škrupiny a vajíčka bývajú menšie.
Ochrana hospodárskych zvierat pred prehriatím zahrňuje rôzne druhy opatrenia. Zaistenie tieňu, dostatočný prístup k vode, ventilácia a pravidelné sledovanie zdravotného stavu sú kľúčové pre zníženie rizika prehriatia. Dodržaním týchto postupov zaistíte zdravie a pohodu zvierat aj počas horkých letných mesiacov.
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok