

Autor: Pavel Frček
14.10.2024
Ako na zber a spracovanie úrody?
Jeseň je tu a s ňou aj čas zberu a následného spracovania našej bohatej úrody. Aby bola zabezpečená maximálna kvalita a trvanlivosť plodov našej záhrady, je potrebné všetko správne naplánovať a venovať pozornosť správnym technikám. Pozrite sa s nami, ako úrodu spracovať tak, aby si uchovala svoje výživové hodnoty a chuť čo najdlhšie.
Správne načasovanie a technika
Skôr ako sa pustíte do úpravy plodov, je potrebné vedieť, kedy nastáva ideálny čas na zber jednotlivých plodín. Tie by sa mali zbierať v optimálnom štádiu zrelosti, teda venujte pozornosť farbe, veľkosti a tvrdosti. Napríklad paradajky by mali byť pri zbere úplne červené a mäkké na dotyk, zatiaľ čo uhorky v pevnom stave a tmavozelenej farbe.
V ideálnom prípade zbierajte plody za suchého počasia, aby ste sa vyhli riziku hniloby a plesní. Po zbere je nutné úrodu čo najrýchlejšie spracovať, aby nedošlo k zhoršeniu kvality plodov.
Ovocie
Ovocie, ako sú jablká alebo hrušky, môžete skladovať v chlade a tme, kde vydržia niekoľko mesiacov. Rôzne druhy ovocia sa dajú spracovať mnohými spôsobmi. Jedným z týchto spôsobov je mrazenie, pri ktorom sa nestrácajú takmer žiadne živiny. Takéto zmrazené ovocie sa potom môže použiť napríklad do koláča.
Ďalšou možnosťou je sušenie, ktoré taktiež patrí k najzdravšiemu uchovávaniu ovocia. Po vysušení všetko uložte do uzatvárateľnej nádoby, aby nedošlo k šíreniu plesne.
Jedným z u nás veľmi obľúbených spôsobov spracovania patrí zavarovanie. Umyté a pripravené ovocie sa premiestni do pohárov, následne sa všetko zaleje roztokom, najčastejšie vodou a cukrom. Zabudnúť nesmieme ani na výrobu domácich džemov a marmelád.
Výborný spôsob, ako spracovať plodiny je tiež moštovanie ovocia. Získaná šťava je plná vitamínov a navyše výborne chutí. Pokiaľ sa pustíte do výroby domáceho muštu, určite sa vám bude hodiť drvič a lis na ovocie.
Zelenina
Rovnako ako sa spracováva ovocie, môže byť upravená aj zelenina. V pivnici sa môže skladovať dobre očistená koreňová zelenina, ako je mrkva, zeler či zemiaky. Ak by ste sa chceli vrnúť do mrazenia, vyhnite sa mu najmä v prípade zeleniny, ktorá obsahuje veľké množstvo vody, ako sú uhorky, reďkovky či hlávkový šalát. Po rozmrazení by totiž stratili svoju konzistenciu a chuť.
Čoraz častejšie sa na spracovanie zeleniny používa aj metóda fermentácie (domáce kvasenie), vďaka ktorej je zelenina pre naše telo lepšie stráviteľná. Takto sa dá pripraviť nielen kapusta, výborná je aj kvasená zelenina, napríklad karfiol, kaleráb, brokolica, ale aj mrkva a reďkovky. Fantázii sa medze nekladú. Domácu kvasenú zeleninu si potom môžete vychutnať napríklad ako prílohu k obedu.
Ak sa Vám urodilo veľké množstvo paradajok, skúste si vyrobiť výborný domáci kečup.
Bylinky
Bylinky sa môžu sušiť, mraziť alebo spracovať na bylinkové oleje a pestá. Pri zmrazovaní si dajte pozor na to, aby prebehlo rýchlo. Bylinky si tak zachovajú svoju arómu a živiny.
Obilniny
Obilniny je ideálne pomlieť na múku či našrotovať do zmesí pre Vaše zvieratá. U niektorých druhov tiež ide vyrobiť domáce vločky pomocou mačkačov na obilie. Kukuricu olúpte a následne zamrazte, zavarte či nameľte na kukuričnú múku.
Zber a následné spracovanie úrody sú časovo náročné činnosti, avšak prinášajú nám radosť z ďalšej úspešnej sezóny. Vďaka rôznym úpravám jednotlivých plodín môžeme zabezpečiť ich plnú kvalitu po celý rok a predĺžiť tak aj ich trvanlivosť. Takto sa môžeme tešiť z domácej úrody aj počas chladných zimných dní.
Ďalšie články
-800x800.png)
26.09.2025
Skleník vs. fóliovník: Aký je medzi nimi rozdiel?
Vo svete záhradkárčenia predstavujú skleníky a fóliovníky praktických pomocníkov, ktorí nám umožňujú pestovať rastliny aj mimo bežnej sezóny. Oba typy slúžia ako ochrana pred nepriaznivým počasím a vytvárajú vhodnejšie podmienky pre rast. Na prvý pohľad sa môžu zdať podobné, ale každý z nich má svoje výhody aj špecifiká. Poďme si ich predstaviť podrobnejšie.
Prečítať článok
26.09.2025
Ako správne vybrať búdu pre psa?
Búda je pre psa viac než len úkryt – je to jeho osobný priestor, kde sa cíti bezpečne, odpočíva a naberá sily. Správne zvolená búda pomáha znižovať stres, podporuje psychickú pohodu a chráni psa pred nepriaznivým počasím. Ako ale vybrať tú pravú? Na čo si dať pozor pri výbere veľkosti, materiálu a umiestnenia? V dnešnom článku vám s tým poradíme.
Prečítať článok
25.09.2025
Ako sliepkam zvýšiť znášku v zime
Zima je pre sliepky náročným obdobím. Krátke dni, nízke teploty a obmedzený prístup k prirodzenej potrave sa okamžite odrážajú na ich produkcii vajec. Nie je preto nič nezvyčajné, že znáška v zimných mesiacoch spomalí alebo úplne prestane. Dobrou správou je, že ako chovateľ môžete niekoľkými jednoduchými opatreniami výrazne zlepšiť znášku aj v chladnom období.
Prečítať článok