

Autor: Pavel Frček
02.10.2024
Ako na jesennú starostlivosť o ovocné stromy a kríky?
Jeseň je tu a prípravy na zimu vrcholia. Celá záhrada spolu so všetkými stromami a kríkmi sa pomaly ukladá k zimnému spánku. Nesmieme preto zabudnúť jesennú záhradu včas pripraviť, aby sa na jar všetko prebudilo v plnej kráse. Ako však zabezpečiť dobrý rast a bohatú úrodu stromov a kríkov v nasledujúcom roku? Poďte sa s nami pozrieť, aké dôležité kroky sú spojené s jesennou starostlivosťou o tieto dreviny.
Hojenie a výživa
Aby stromy zimu prečkali bez akýchkoľvek ťažkostí, je vhodné dodávať im živiny, ktoré podporia ich rast a pomôžu im vytvoriť si zásoby na jar. Doporučuje sa aplikovať hnojivá s vysokým obsahom draslíka a fosforu, ktoré podporujú rast koreňov a zvyšujú odolnosť rastlín voči mrazu. Na druhej strane sa vyvarujte dusíkatým hnojivám, ktoré podporujú rast nových výhonkov.
Ideálny na jesenné hnojenie záhrady je aj kompost, ktorý je bohatý na organické látky zlepšujúce štruktúru pôdy a pomáhajúce zadržiavať v nej vodu a živiny. Kompost rozmiestnite rovnomerne okolo stromu, avšak nie priamo ku kmeňu - to by mohlo spôsobiť jeho zahnívanie.
Ochrana pred škodcami a chorobami
Pred zimou sa venujte aj jesennému ozdraveniu záhrady a chráňte ju tak pred škodcami a chorobami, ktoré môžu zaútočiť na jar. Zamerajte sa najmä na hubové choroby (napr. strupovitosť, moniliózu alebo hrdzu), ktoré prezimujú na napadnutých listoch a plodoch. Preto je dôležité pravidelne odstraňovať opadané listy, najmä ak drevina vykazuje známky ochorenia. Takisto je vhodné aplikovať ochranné postreky. Na prevenciu hubových ochorení sú účinné meďnaté prípravky. Postreky aplikujte za suchého počasia, keď opadne väčšina listov.
Prerezávanie
Jesenný rez ovocných stromov, predovšetkým tých starších, je jednou z najdôležitejších činností, ktorá ovplyvňuje následné zdravie a úrodu v nadchádzajúcej sezóne. Pri reze sa najprv sústreďte na poškodené, choré alebo suché konáre. Potom vykonajte tzv. preriedenie alebo stenčenie koruny stromu, vďaka ktorému sa k stromu dostane viac svetla a vzduchu.
Pri mladých stromoch vykonávame výchovný rez. Ten spočíva v skrátení hlavného výhonku. Výhonky, ktoré sa križujú alebo prerastajú do koruny ostriháme, aby mal strom priestor na správny vývoj. Kríky prerezávajte tak, aby zostali len silné výhonky.
Zavlažovanie a ochrana koreňov
Hoci horúce dni a noci sú už nenávratne preč, stromy a kríky stále potrebujú dostatok vlahy, aby si vytvorili zásoby na zimu. Zalievajte preto hlboko tak, aby sa voda dostala až ku koreňom, nielen na povrch.
Na ochranu koreňov je tiež vhodné použiť mulč. Forma mulča závisí len na Vás - môže to byť organický materiál, napríklad slama alebo suché lístie, prípadne mulčovacia kôra. Takto bude udržiavaná stabilná teplota pôdy a bude v nej udržaná potrebná vlhkosť.
Ovocné stromy a kríky si na jeseň vyžadujú osobitnú starostlivosť. Ak sa však budete držať týchto zásad, ako je hnojenie, ochrana proti škodcom a chorobám, jesenný rez a dostatočná zálievka, odmenou Vám v nasledujúcej sezóne bude bohatá a zdravá úroda. Okrem toho sa vďaka Vašej starostlivosti rastliny lepšie vyrovnajú s drsnými podmienkami zimy. Nenechajte preto nič na náhodu a zazimujte svoju záhradu ako sa patrí.
Ďalšie články

02.07.2025
Užitočné živočíchy v záhrade
Záhradkárčenie je veľmi obľúbené – takmer každý pozná niekoho, kto pestuje vlastnú zeleninu, kvety alebo bylinky. Pestovanie vlastnej úrody prináša radosť, relaxáciu aj pocit sebestačnosti. V záhradách sa však nevyskytujú len rastliny – sú tu aj ďalší obyvatelia, ktorí si zaslúžia našu pozornosť.
Prečítať článok
01.07.2025
Ako kŕmiť ošípané?
Ošípané patria medzi nenáročné hospodárske zvieratá, no aj pri nich platí, že kvalita krmiva sa výrazne odráža na raste, zdraví a úžitkovosti. Či už chováte prasiatka, prasnice alebo výkrmové ošípané, správne zostavená kŕmna dávka a dostatok čistej vody sú úplným základom. V tomto článku sa pozrieme na kľúčové zásady výživy ošípaných v domácich podmienkach.
Prečítať článok
24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok