
Autor: Juraj Korim
12.09.2023
Ako na domáci jablkový mušt?
Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.
Príprava
Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.
Priebeh
Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.
Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.
Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.
Konzervácia
Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.
Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.
Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.
A máme hotovo
Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.
Ďalšie články

28.09.2023
Ako sa starať o mačku v byte
Premýšľate o kúpe domáceho maznáčika, ale máte strach, že nebude v byte spokojný? Mačka vyzerá nenáročne, ale tiež má svoje potreby, o ktorých dosť často majitelia nevedia. Nestačí kúpiť pelech a dúfať, že to je všetko, čo potrebuje. Pre správny vývoj a spokojnosť treba mačičke venovať špeciálnu starostlivosť.

25.09.2023
Automatické dvierka, pomocník pre bezpečie vašej hydiny
Tiež poznáte vo Vašom okolí niekoho, kto zabudol zavrieť sliepky, v noci mu do kurníka prišla nepozvaná návšteva a ráno naňho čakalo nemilé prekvapenie? Predovšetkým v nočných hodinách sa kur domáca vystavuje značnému nebezpečenstvu a automatické dvierka sú skvelým pomocníkom, ktorý Vám môže dosť zásadne uľahčiť chov. Otváranie a zatváranie dvierok je možné úplne prispôsobiť sliepkam a ich návykom. Respektíve vybrať si môžete hneď z niekoľkých variantov.
Prečítať článok
22.09.2023
Výživové pochúťky pre sliepky: Oslňte ich chutnými maškrtami
Áno, aj sliepočky si zaslúžia občasné pochúťky. Nielenže im urobia radosť, ale tiež môžu priniesť celú radu výhod pre ich zdravie. V tomto článku Vám prinášame niekoľko tipov, ako môžete pripraviť maškrty, ktoré budú sliepky milovať, a ako ich správne začleniť do ich stravy.
Prečítať článok