Ako na domáci jablkový mušt?

Autor:

12.09.2023

Ako na domáci jablkový mušt?

Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.

Príprava

Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.

Priebeh

Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.


Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.


Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.

Konzervácia

Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.


Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.


Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.

A máme hotovo

Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.

Ďalšie články

Pododermatitída u morčiat

16.09.2025

Pododermatitída u morčiat

Pododermatitída je pomerne časté ochorenie kože, svalov, šliach a kĺbov, ktoré postihuje predovšetkým končatiny. Najčastejšie sa vyskytuje u morčiat, ale môže postihnúť aj iné druhy zvierat. Ide o bolestivý a nepríjemný stav, ktorý morčaťu výrazne znepríjemňuje pohyb aj celkovú pohodu. Poďme sa na toto ochorenie spoločne pozrieť.

Prečítať článok
Prečo vtáky nekŕmiť pečivom?

15.09.2025

Prečo vtáky nekŕmiť pečivom?

Blíži sa chladné obdobie a s ním aj ľudská túžba pomáhať a prilepšovať zvieratkám. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri prikrmovaní, je kŕmenie vtákov pečivom. Aj keď im pečivo podávate s tým najlepším úmyslom, spôsobí im viac škody než úžitku. Prečo je to tak?

Prečítať článok
Ako kŕmiť kozy?

12.09.2025

Ako kŕmiť kozy?

Chov kôz v domácich podmienkach je stále obľúbenejší. Či už ide o mlieko, mäso alebo len radosť zo zvierat, základom úspechu je správna výživa. Kozy sú citlivé, ale vďačné zvieratá – ak im zabezpečíte kvalitné krmivo, čistú vodu a vhodné podmienky, odmenia sa vám vitalitou aj produkciou. Ako na to?

Prečítať článok