SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI SME KAPACITU SKLADU A EXPEDÍCIE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA TOVAR SKLADOM EXPEDUJEME DO 48 HODÍN.

Ako na domáci jablkový mušt?

Autor: Luboš Burda

12.09.2023

Ako na domáci jablkový mušt?

Vedeli ste, že 21. októbra je Medzinárodný deň pôvodných odrôd jabĺk? A ako inak ho osláviť ako výrobou poctivého domáceho muštu. Poďte sa s nami pozrieť, ako na to.

Príprava

Dôležitý, ako pri všetkých receptoch, je výber vhodných surovín. Tu bude pre nás dôležité sledovať zrelosť jabĺk. Vždy vyberáme jablká zrelé s čiernymi či načernalými kôstkami. Využiť môžete aj opadané, poškodené od škodcov či napadnuté chrastavitosťou. Rozhodne sa ale nesmie použiť ovocie nahnité, ktoré by nepriaznivo ovplyvnilo chuť muštu. Jablká umyjeme a presúvame sa na ďalšiu časť – drvenie.

Priebeh

Umyté jablká nadrvíme. Pri väčšom množstve ovocia využijeme drvič, ktorý sa na trhu objavuje v dvoch variantoch – elektrický a mechanický. S elektrickým je práca veľmi jednoduchá, iba zapneme mlynček a cez násypku vkladáme ovocie. Drvič si inak so všetkým poradí sám. Pri mechanickom je potrebné využiť trochu vlastnej sily, výhodou však je, že nemusíme vyhľadávať miesto s prístupom k elektrickej energii. Drvíme sa šupkou aj s jadrovníkom.


Akonáhle máme ovocie nadrvené, presúvame sa čo najskôr k lisu, aby sme zabránili oxidácii a tmavnutiu šťavy. Na lisovanie využívame drevený lis. Lisy sa líšia predovšetkým maximálnou kapacitou spracovávaného ovocia. Rozmyslite si teda dobre, aký objem bude pre Vás optimálny. Vylisovanú šťavu zachytíme do čistých nádob a následne ju uložíme do chladného prostredia, kde vydrží maximálne týždeň, teda nie je potrebné otáľať s ďalším postupom.


Chladný mušt prelejeme do fliaš podľa nášho výberu, neplníme ich však až po okraj kvôli následnej konzervácii, pri zahrievaní sa totiž objem tekutiny zväčší.

Konzervácia

Fľaše máme naplnené, a tak sa môžeme presunúť na konzerváciu. Tu máme dve varianty, ako pri zaváraní postupovať. Dbajte však na zvýšenú opatrnosť. Obe postupy uvažujú manipuláciu s predmetmi, ktoré majú vysokú teplotu.


Pri prvej možnosti využijeme veľký zavárací hrniec, do ktorého naukladáme fľaše s muštom, a následne zalejeme vodou až k hrdlám fliaš. Takto pripravený hrniec dáme na platničku a budeme sledovať teplotu vody. Akonáhle teplota dosiahne 75–80 °C, fľaše vyberieme, uzavrieme zátkami a položíme do vodorovnej polohy.


Druhá možnosť spočíva v zahrievaní muštu. V momente, keď mušt dosiahne teplotu 85 °C, ho odstavíme z platničky a začneme plniť čisté a horúce fľaše. Horúce fľaše napomáhajú sterilizácii, a navyše sa vyhneme riziku, že nám po naliatí horúceho muštu prasknú. Následne uzavrieme zátkami a položíme na bok.

A máme hotovo

Ako vidíte, príprava muštu nie je zas taká zložitá, ako sa možno zdá. Tak neváhajte a pustite sa do spracovania prebytkov z Vašej záhrady aj Vy. Veríme, že si pochutnáte.

Ďalšie články

Ako vyzerá september v záhrade?

16.09.2024

Ako vyzerá september v záhrade?

September je pre nás mesiacom, kedy pripravujeme záhradu na príchod jesene a zimy. Mnoho rastlín ešte kvitne, avšak iné sa už pripravujú na zimný odpočinok. Čo robiť v záhrade a aké práce vás čakajú, aby sa na jar všetko prebudilo v plnej kráse?

Prečítať článok
Ako chovať morča?

10.09.2024

Ako chovať morča?

Morča je vďaka svojej povahe a menším nárokom na starostlivosť obľúbeným domácim zvieratkom mnohých ľudí. Aj tak je ale dôležité poznať zásady, ktoré by mal dodržovať každý pri chove morčiat. Poďte sa s nami pozrieť na základy starostlivosti, ktoré zaistia, že morča bude zdravé a šťastné.

Prečítať článok
Tajomstvá úspešnej žatvy

06.09.2024

Tajomstvá úspešnej žatvy

August je pre záhradkárov charakteristicky radostným obdobím žatvy, ale taktiež námahy a množstva práce. Záhrady sa začínajú plniť čerstvým ovocím a zeleninou, ktoré čakajú na zber a následné spracovanie. Vďaka tomu je tento posledný letný mesiac taktiež v znamení hojnosti. Avšak ani na záhradách tých najskúsenejších záhradkárov nevyzerajú veci vždy tak dokonalo ako si myslíme. 


Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích