

Autor: Pavel Frček
04.06.2025
Ako kŕmiť sliepky?
Aby hydina v domácom chove dobre prospievala, znášala kvalitné vajcia a bola zdravá, potrebuje vyváženú a veku prispôsobenú výživu. Aj keď je chov sliepok či kuriatok v menšom rozsahu nenáročný, práve kŕmenie zohráva kľúčovú úlohu v ich celkovej kondícii. V nasledujúcom článku zhrnieme najdôležitejšie zásady správneho kŕmenia.
Všeobecné zásady kŕmenia hydiny
- Nemeníme krmivo náhle – každá zmena kŕmnej dávky musí byť postupná, aby sa predišlo tráviacim ťažkostiam.
- Prispôsobenie veku a výkonu – kuriatka, nosnice či kohúty majú odlišné potreby. Kŕmnu dávku vždy prispôsobujeme konkrétnej kategórii.
- Skladovanie krmiva – krmivá musia byť skladované v suchu, aby sa zabránilo plesniam a zapaľovaniu.
- Dostatočný prístup k vode – hydina musí mať neustály prístup k čerstvej, čistej vode.
Z čoho sa skladá kŕmna zmes?
- Pšenica (60–80 %) – základ väčšiny domácich zmesí.
- Kukurica – v lete menej, v zime viac kvôli vyššej energetickej potrebe.
- Rastlinné bielkoviny – sójový šrot, hrach a pod. (cca 20 %), dôležité pre rast a znášku.
- Doplnkové zložky – zelenina, seno, bylinky, semienka – obohacujú zmes o tuky, vitamíny a minerály.
- Je možné zakúpiť hotové kŕmne zmesi – dávkovanie sa líši podľa plemena, veľkosti a konkrétnej zmesi. Kŕmenie ideálne rozdeľte na dve denné dávky – ráno a večer.
Grit a trávenie
Aby hydina správne trávila, potrebuje grit – drobné kamienky, ktoré pomáhajú rozdrviť potravu v žalúdku. Sliepky vo voľnom výbehu si ho zabezpečia samy, v uzavretom chove pridávame kŕmny vápenec.
Voda: základ zdravia
Voda tvorí dôležitú súčasť výživy. Jej spotreba je 250–500 ml vody na sliepku denne. Vodu meňte denne, napájačku pravidelne čistite a dezinfikujte. Do vody je možné pridať Acidomid ako prevenciu šírenia patogénnych organizmov.
Čo hydine nikdy nedávať?
Zvyšky z kuchyne nie sú vždy vhodné! Nevhodná strava môže poškodiť zdravie aj znášku. Nevhodné sú slané potraviny, cibuľa, cesnak, avokádo, čokoláda, sladkosti, kofeín, surové: zemiaky, fazuľa, ryža, akékoľvek časti paradajok, baklažán, pór, cuketa.
Ďalšie články

24.06.2025
Druhy syrov a odkiaľ pochádzajú
Syr nie je len eidam na chlebe. Na svete existujú stovky druhov syrov – plesňové, tvrdé, čerstvé, parené... Každý región má svoj typický syr, ktorý odráža miestnu tradíciu aj chuť. Pozrime sa, odkiaľ niektoré slávne syry pochádzajú.
Prečítať článok
23.06.2025
Snívajú zvieratá?
Možno ste si už všimli, že váš domáci miláčik počas spánku občas myká labkami, hýbe očami alebo vydáva rôzne zvuky. Znamená to, že sa mu niečo sníva? Alebo ide len o náhodné svalové zášklby? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.
Prečítať článok
19.06.2025
Ako na zabývanie novej mačky?
Príchod nového mačacieho člena do domácnosti je radostnou, ale zároveň citlivou udalosťou. Mačky sú teritoriálne zvieratá, a preto je pre ne zmena prostredia veľkým krokom. Správny začiatok výrazne ovplyvní, ako sa bude cítiť vo svojom novom domove v budúcnosti. V tomto článku si ukážeme, ako na to.
Prečítať článok