Aké sú druhy medu?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

19.08.2024

Aké sú druhy medu?

Med je blahodárnou potravinou, ktorú včely produkujú z nektáru kvetín alebo z medovice. Existuje veľa druhov medu, ktoré sa líšia chuťou, farbou, vôňou a zložením v závislosti na pôvode - či sa jedná o med kvetový či medovicový. Poďťe zistiť, na čo je dobrý med a zoznámiť sa s jeho najvyužívanejšími, ale taktiež špeciálnymi druhmi. 


Kvetový med

Kvetový med, taktiež známy ako nektárovy, včely vytvárajú z nektáru kvetín. Tento med máva svetlejšiu farbu a sladšiu chuť, avšak odlišuje sa na základe druhu kvetín, z ktorých včely nektár zbierajú. Kvetový med taktiež rychlejšie kryštalizuje. To je zapríčinené zložením medu, ktorý obsahuje väčšie množstvo jednoduchých cukrov, ako je glukóza a fruktóza. 


Agátový med je svetlý, takmer priehľadný, a má jemnú, nasladlú chuť. Obľúbený je taktiež vďaka svojej vôni a chuti po agátových kvetoch. Agátový med má vysoký podiel fruktózy, tým pádom kryštalizuje pomaly a zostáva dlho tekutý. 


Lipový med je pomerne vzácny, avšak veľmi obľúbený druh. Má svetlú až jantárovú farbu a výraznú lipovú chuť. Častejšie sa vyskytuje v kombinácii s lipovou medovicou.


Repkový med je krásne žltý, ale veľmi rýchlo kryštalizuje. Preto včelári často pristupujú k pastovaniu, teda k spracovaniu medu na jemnú kryštalickú hmotu. 


Medzi veľmi častý druh medu patrí med z lúčnych kvetín, ktorý obsahuje viacero rastlín. Odborne sa preto nazýva taktiež polyflórny med (viacdruhový). Tento typ je vytáčaný v druhej polovici mája a máva veľmi sladkú chuť. Ku kryštalizácii dochádza už v priebehu pár dní či týždňov.


Medovicový med

Medovicový med, uživateľovi skôr známy ako lesný med, je produkovaný z medovice, čo je sladká tekutina, ktorou produkujú vošky a iný hmyz živicu s miazgou stromov. Medovicový med býva tmavší, často až čierny, a narozdiel od kvetového zostáva veľmi dlho v tekutej forme. Kvalitu medu poznáte podľa výraznej chuti, vône a vyššieho obsahu minerálnych látok. Nevýhodou je horšia stráviteľnosť.


Medovica sa získava z dvoch druhov stromov - listnatých a ihličnatých. Najčastejšie sa stýkame s medovicovými medmi zo smrekov a jedlí.

Špeciálne druhy medu

Medzi menej časté medy by sme mohli zariadiť napríklad manukový med, ktorý pochádza z kvetov kríku manuka vyskytujúci sa predovšetkým na Novom Zélande. Tento vzácny druh sa vyrába iba pár týždňov v roku, keď kríky kvitnú (november až január). Známy je pre svoje antibakteriálne a antioxidačné účinky spôsobené prítomnosťou látky methylglyoxal. Med má výraznú chuť s horkým nádychom.


Levandulový med je obľúbený vďaka svojej jemnej, kvetinovej chuti a vôni. Farba je svetlo žltá až svetlo jantárová. Tento med je často používaný v gastronómii a býva cenený tiež pre svoje antioxidačné a protipliesňové vlastnosti. 


Med je nenahraditeľný prírodný produkt, ktorý ponúka širokú škálu liečivých účinkov a taktiež chuti. Každý druh je výnimočný svojími jedinečnými vlastnosťami a následným využitím. Preto by rozhodne nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Ďalšie články

Aké máme plemená sliepok?

11.06.2025

Aké máme plemená sliepok?

Všetkým milovníkom hospodárstva je jasné, že sliepky sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. Ich rozmanité plemená sa vyznačujú špecifickými vlastnosťami, ktoré ich predurčujú na rôzne účely. Správny výber plemena je pre chovateľa obzvlášť dôležitý, preto sme pre vás pripravili stručný prehľad vybraných plemien sliepok a ich zaujímavých vlastností.

Prečítať článok
Ako na chov fretky?

10.06.2025

Ako na chov fretky?

Fretka je malá a hbitá šelma príbuzná kunám. Ide o inteligentné, spoločenské a hravé zviera, ktoré sa hodí aj na chov v byte. Aby bola fretka spokojná a zdravá, potrebuje dostatok priestoru, pohybu, kvalitnej potravy a predovšetkým pozornosť. Ako na to, sa dozviete v tomto článku.

Prečítať článok
Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

09.06.2025

Aké jedovaté rastliny rastú na pastvinách?

Na lúkach a pastvinách nájdeme množstvo jedovatých rastlín, ktoré môžu ohroziť zdravie zvierat, najmä koní, ktorí sú na ne veľmi citliví. Tieto rastliny môžu byť nebezpečné ako čerstvé, tak aj usušené v sene. Predstavíme si tie najčastejšie a najnebezpečnejšie z nich.


Prečítať článok