

Autor: Pavel Frček
19.08.2024
Aké sú druhy medu?
Med je blahodárnou potravinou, ktorú včely produkujú z nektáru kvetín alebo z medovice. Existuje veľa druhov medu, ktoré sa líšia chuťou, farbou, vôňou a zložením v závislosti na pôvode - či sa jedná o med kvetový či medovicový. Poďťe zistiť, na čo je dobrý med a zoznámiť sa s jeho najvyužívanejšími, ale taktiež špeciálnymi druhmi.
Kvetový med
Kvetový med, taktiež známy ako nektárovy, včely vytvárajú z nektáru kvetín. Tento med máva svetlejšiu farbu a sladšiu chuť, avšak odlišuje sa na základe druhu kvetín, z ktorých včely nektár zbierajú. Kvetový med taktiež rychlejšie kryštalizuje. To je zapríčinené zložením medu, ktorý obsahuje väčšie množstvo jednoduchých cukrov, ako je glukóza a fruktóza.
Agátový med je svetlý, takmer priehľadný, a má jemnú, nasladlú chuť. Obľúbený je taktiež vďaka svojej vôni a chuti po agátových kvetoch. Agátový med má vysoký podiel fruktózy, tým pádom kryštalizuje pomaly a zostáva dlho tekutý.
Lipový med je pomerne vzácny, avšak veľmi obľúbený druh. Má svetlú až jantárovú farbu a výraznú lipovú chuť. Častejšie sa vyskytuje v kombinácii s lipovou medovicou.
Repkový med je krásne žltý, ale veľmi rýchlo kryštalizuje. Preto včelári často pristupujú k pastovaniu, teda k spracovaniu medu na jemnú kryštalickú hmotu.
Medzi veľmi častý druh medu patrí med z lúčnych kvetín, ktorý obsahuje viacero rastlín. Odborne sa preto nazýva taktiež polyflórny med (viacdruhový). Tento typ je vytáčaný v druhej polovici mája a máva veľmi sladkú chuť. Ku kryštalizácii dochádza už v priebehu pár dní či týždňov.
Medovicový med
Medovicový med, uživateľovi skôr známy ako lesný med, je produkovaný z medovice, čo je sladká tekutina, ktorou produkujú vošky a iný hmyz živicu s miazgou stromov. Medovicový med býva tmavší, často až čierny, a narozdiel od kvetového zostáva veľmi dlho v tekutej forme. Kvalitu medu poznáte podľa výraznej chuti, vône a vyššieho obsahu minerálnych látok. Nevýhodou je horšia stráviteľnosť.
Medovica sa získava z dvoch druhov stromov - listnatých a ihličnatých. Najčastejšie sa stýkame s medovicovými medmi zo smrekov a jedlí.
Špeciálne druhy medu
Medzi menej časté medy by sme mohli zariadiť napríklad manukový med, ktorý pochádza z kvetov kríku manuka vyskytujúci sa predovšetkým na Novom Zélande. Tento vzácny druh sa vyrába iba pár týždňov v roku, keď kríky kvitnú (november až január). Známy je pre svoje antibakteriálne a antioxidačné účinky spôsobené prítomnosťou látky methylglyoxal. Med má výraznú chuť s horkým nádychom.
Levandulový med je obľúbený vďaka svojej jemnej, kvetinovej chuti a vôni. Farba je svetlo žltá až svetlo jantárová. Tento med je často používaný v gastronómii a býva cenený tiež pre svoje antioxidačné a protipliesňové vlastnosti.
Med je nenahraditeľný prírodný produkt, ktorý ponúka širokú škálu liečivých účinkov a taktiež chuti. Každý druh je výnimočný svojími jedinečnými vlastnosťami a následným využitím. Preto by rozhodne nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
Ďalšie články

23.04.2025
Čo je stereotypné správanie u zvierat?
Stereotypné správanie u zvierat, známe aj ako stereotypia, sa vyznačuje opakovanými, zdanlivo bezúčelnými alebo zritualizovanými pohybmi či prejavmi správania, ktoré zvieratá vykonávajú často v prostredí, ktoré nezodpovedá ich prirodzeným potrebám. V nasledujúcom článku si túto problematiku priblížime.

22.04.2025
Destruktívne škrabanie u mačiek
Destruktívne škrabanie je častým problémom, s ktorým sa stretáva mnoho chovateľov mačiek. Môže viesť k poškodeniu nábytku, tapiet či iných predmetov v domácnosti, čo môže značne znepríjemniť život. V tomto článku sa spoločne pozrieme na príčiny, riešenia a prevenciu tohto správania.
Prečítať článok
15.04.2025
Ako založiť akvárium?
Vlastné akvárium nie je len krásna dekorácia, ale skutočný kúsok prírody, ktorý prinesie do nášho domova pokoj a harmóniu. Pozorovanie farebných rybičiek, jemné vlnenie rastlín a tiché špliechanie vody majú preukázateľne upokojujúce účinky na myseľ. Ak ťa tiež láka vytvoriť si svoj vlastný vodný svet, pripravili sme jednoduchý návod, ako na to.
Prečítať článok