SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI SME KAPACITU SKLADU A EXPEDÍCIE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA TOVAR SKLADOM EXPEDUJEME DO 48 HODÍN.

Výber automatických dvierok do kurníka
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

09.06.2022

Výber automatických dvierok do kurníka

Chov sliepok a ďalšej hydiny je všeobecne pomerne nenáročný, ale predsa len existujú veci, ktoré ho sťažujú. Jednou z tých najvýraznejších je nutnosť každý večer zatvárať a každé ráno zase otvárať dvierka kurníku, ktoré by cez noc mali byť zatvorené na zamedzenie vstupu nechcených návštevníkov v podobe predátorov, ako sú lasičky, kuny, líšky alebo mačky. Našťastie sa možno tejto povinnosti zbaviť, keď sa o spomínané úkony zvládnu postarať automatické dvierka. Prečítajte si, ako vám automatické dvierka uľahčia život a na čo sa pri ich výbere musíte zamerať, aby ste si dokázali vybrať také, ktoré budú fungovať presne podľa vašich predstáv.

Na čo slúžia automatické dvierka kurníka

Ako už bolo napísané v úvode, hlavnou úlohou automatických dvierok kurníka je spoľahlivá ochrana proti predátorom, pričom vám úplne odpadne starosť dvierka manuálne zatvárať a otvárať. Nielenže ku kurníku nemusíte vo večerných a skorých ranných hodinách chodiť, ale hlavne na tieto úkony nemusíte myslieť. Aj svedomitému chovateľovi sa môže občas stať, že na niektorý z týchto úkonov jednoducho zabudne, a potom to bude ľutovať. Stačí raz zabudnúť na zatvorenie dvierok a pre váš chov to môže mať fatálne následky.

Ako vybrať automatické dvierka kurníka

Pokiaľ vás automatické dvierka zaujali a chcete s nimi svoj kurník vylepšiť, je čas pustiť sa do ich výberu. Nižšie sú uvedené základné kritériá výberu a rôzne možnosti, ktoré v rámci neho máte.


Režim prevádzky

Na režime prevádzky závisí, podľa čoho sa riadi otváranie a zatváranie dvierok. Ovládanie dvierok sa môže riadiť buď podľa časovača, alebo podľa svetelného senzora (súmrakového spínača). U niektorých ovládacích jednotiek je možné zvoliť aj ľubovoľnú kombináciu týchto dvoch spôsobov, takže že je možné si vybrať z nasledujúcich možností:

  • otváranie aj zatváranie na časový spínač
  • otváranie na časový spínač a zatváranie na súmrakový spínač
  • otváranie na súmrakový spínač a zatváranie na časový spínač
  • otváranie aj zatváranie na súmrakový spínač


Napájanie

Automatické dvierka pre svoju funkciu samozrejme potrebujú nejaký zdroj energie. V prípade, že kurník nie je napojený na elektrickú sieť, čo je pomerne bežné, tak nezostáva než vybrať dvierka napájané batériami. Batérie vydržia dvierka zdvíhať a spúšťať dlhú dobu, takže sa od tohto typu napájania netreba obávať. Batéria sa však pre istotu odporúča meniť raz ročne. Druhý spôsob napájania predstavuje napájanie zo siete, obvykle cez 12V adaptér.


Spôsob zdvíhania dvierok

Štandardne sú dvierka zdvíhané a spúšťané prostredníctvom lanka, ktoré sa navíja do krabičky s elektronikou. Naraziť však môžete aj na variant s piestom namiesto lanka. Táto varianta ponúka väčšiu odolnosť a dokáže zdvíhať aj výrazne ťažšie dvierka.


Veľkosť dvierok

Dvierka sa ponúkajú v rôznych veľkostiach. Menšie dvierka sú určené pre sliepky, dvierka väčších rozmerov potom musíte voliť v prípade, že chováte napríklad kačice alebo husi, aby sa mohli ľahko dostať do kurníka (kačníku, husníka).


Ponuka automatických dvierok do kurníka

V ponukách obchodov nájdete nielen kompletné sady automatických dvierok, ktoré obsahujú ako samotné dvierka s vodiacimi koľajnicami, tak aj potrebnú elektroniku, ale tieto časti môžete zaobstarať aj zvlášť. Najobľúbenejšou voľbou sú komplety, kde v balení dostanete všetko potrebné, niekedy však môže byť výhodnejšie zaobstarať iba jednu z dvoch základných častí. Samotná krabička s elektronikou sa hodí, keď sa vám rozbije stará elektronika a dvierka sú stále funkčné alebo keď si dvierka chcete vyrobiť sami. Samotné dvierka sa zase môžu hodiť v situácii, keď máte vybranú elektroniku, ktorá presne vyhovuje vašim potrebám, dodávanú bez dvierok.

Upozorňujeme na to, že automatické dvierka do kurníka sú rozmerovo univerzálne produkty pre všetky možné kurníky, a preto pri ich inštalácii môže byť potrebné predviesť niečo z vášho majstrovského umenia. Pokiaľ ešte len hodláte kurník kupovať či stavať a chcete naň automatické dvierka umiestniť, oplatí sa na túto skutočnosť myslieť už s predstihom.

Ďalšie články

Ako dlho žije trpasličí králik?

23.04.2024

Ako dlho žije trpasličí králik?

Trpasličí králik, obľúbený spoločník mnohých ľudí, má svojim majiteľom čo ponúknuť. Jeho priateľská povaha, roztomilý vzhľad a pomerne jednoduchá starostlivosť lákajú veľa ľudí, ktorí chcú malé domáce zvieratko. Jednou z často kladených otázok je, ako dlho sa trpasličí králik dožíva. Ako dlho sa teda tieto roztomilé zvieratká zvyčajne dožívajú?

Prečítať článok
Ako sa zbaviť bytových parazitov?

17.04.2024

Ako sa zbaviť bytových parazitov?

Parazity v domácnosti, ako sú šváby, mravce, mole alebo ploštice, môžu spôsobiť nielen značné nepríjemnosti, ale najmä zdravotné problémy. V prípade, že sa s nimi stretnete, je dôležité konať rýchlo a účinne, aby ste zabránili ich šíreniu. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa týchto nežiaducich nájomníkov zbaviť a zabezpečiť, aby Váš domov zostal čistý a bezpečný.  


Prečítať článok
Ako si vybrať vhodný domček pre mačku?

16.04.2024

Ako si vybrať vhodný domček pre mačku?

Mačka môže spať až neuveriteľnych 18 hodín denne. Preto je veľmi dôležité pripraviť jej pohodlné a pokojné miesto na odpočinok. Každé domáce zviera žije v iných podmienkach a má svoje vlastné potreby. Poďte sa preto s nami pozrieť, aké máte možnosti a ako vybrať domček alebo pelech pre mačku.

Prečítať článok

Odoberajte náš newsletter

... a buďte informovaný o super akcích